Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2017 01:30 - Русенец в екипа за визуални ефекти на суперпродукцията „Жената чудо”
Автор: zabunova Категория: Изкуство   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.07.2017 02:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Александър (Алекс) Атанасов е на 29. Любознателен, ученолюбив, деликатен. Винаги е знаел, че ще учи компютърна анимация и ще прави кино. Макар да обича музиката, литературата, шахмата и информационните технологии, в основата на детската му мечта стои една кинокамера, подарена на малкото момче от родителите му – инженери. С нея двамата вървят винаги заедно – той снима всичко, което застане пред очите му – от различни ъгли, по различно време, при различна светлина. И това предопределя пътя на баткото в семейството към киното. По-малкият брат, Явор, е компютърен спец – по образование и по призвание, както и Вера - дългогодишната муза и вдъхновение на Александър, също се занимава с компютърни технологии. 
     Пътят на утрешния покорител на Холивуд и (защо не!) номиниран за Оскар, е начертан: Немската езикова гимназия в Русе, НБУ – София, чуждестранни университети в Германия и Англия. И макар вече да има няколко свои проекта в областта на анимацията и визуалните ефекти, властелинът на световните екрани през изминалата седмица - „Жената чудо” е първият голям филм, в който на финалните надписи върви името Алекс Атанасов! Засега това е известно на екипа на филма, на някои от неговите приятели и най-близките му хора. И на беленчанката Янка Чешмеджиева, майка на неговата майка Юлияна, която сподели, че е отишла в Русе специално на премиерата на филма на своя талантлив внук! Аз гледах „Жената чудо” в интернет и като останалите хора първоначално не осъзнавах как мощта на компютрите се впряга, за да пресъздаде това, което съществува само във въображението на твореца. Но знаейки вече за Александър, няколко пъти се връщах към експлозията от визуални ефекти в американската продукция, възхитена от брилянтното им вписване в общия план на действието.И се зарадвах! 
    А думата Холивуд съвсем не е неволно изтървана в текста по-горе. Фактът, че в западните страни „Жената чудо” е категоричен номер едно и е най-касовият филм, спечелил над 220 милиона долара приходи в рамките на три денонощия - третият най-високо оценен супергеройски филм в известния критически агрегатор за филмови рецензии Rotten Tomatoes, ме кара да мисля, че това се дължи и на българския талант, част от солидното ядро творци, от чиито знания, ценности, любов, състрадание и приемственост, се нуждае светът.  И в един миг ще им го признае!
А сега се върнете към интервюто с Александър Атанасов, осъществено чрез модерните технологии между Бяла и Лондон: 
       - Къде си роден, учил – средно, висше?
      - Роден съм в Бяла. Израснах в Русе, където завърших немската езикова гимназия "Фридрих Шилер", още известна като Дойче Шуле. Висшето си образование започнах в София, като записах Визуални изкуства в НБУ с профил анимационно кино. В същото време работех над персонален проект, 3Д анимиран късометражен филм на име "Das Erlebnis", с който в последстие ме приеха да уча в Хохшуле Дармщад, Германия, в бакалавърската програма Дигитални медии с профил компютърни игри и анимация. Няколко години по-късно записах и магистратура Дигитални ефекти, този път в известния департамент National Centre for Computer Animation към Бормутския Университет в Англия.
      - Как се озова в чужбина, къде живееш сега? 
    -Винаги съм бил голям киноман, в горните гимназиални курсове съм снимал и монтирал многобройни хоби филми с приятели. В същото време имам и 3-4 официални филма заснети по различни поводи и празници (Ден на Европа, документални филми към училищни семинари и подобни). По това време открих и интереса си относно компютърно синтезираната графика и бях решен да стана компютърен аниматор. Опциите в България за следване бяха доста ограничени и планът винаги е бил да замина към Германия впоследствие. В момента временно живея в Лондон.
       - Какво ти дава образованието там?
   - Освен контактите с талантливи артисти и приятели студенти, преди всичко образованието на запад отваря врати, колкото и клиширано да звучи това. Потенциалният клиент/работодател в нашия бизнес гледа първо портфолиото. Ако то е просто добро, а не изключително (а това е рядкост), се гледа къде е учил съответният кандидат. Западните компании добре познават местните академични институции (диплома са ми искали само веднъж, когато ме назначаваха на първата ми работа), но висше образование придобито на изток от Австрия не бива вземано особено под внимание
      - Откога си запален по компютрите – какво ти дават часовете през монитора?
   - Както споменах, по компютърна анимация съм запален от 16-17 годишен, а с компютрите започнах 7-8 години преди това още. Като цяло са и средство за забавление, и доставят удовлетворение от добре свършената с тях работа.
     - Как се озова сред специалистите по визуални ефекти в постпродукцията на филма „Жената чудо”?
     - Визуалните ефекти ми станаха слабост след като имах няколко анимационни проекта зад гърба си вече. Фирмата, за която работя сега, (Double Negative), беше една от първите фирми за визуални ефекти, които харесах на една от специализираните конференциите още през 2010 година. Отне ми около 6-7 години да стана част от тази среда, от нормален 3д компютърен аниматор да специализирам в "ефекти" за визуални ефекти.
    - Какво е твоето участие в нашумелия филм – твоят първи филм? Как гледат близките ти на твоите ангажименти?
      - В момента работя като "Технически директор по Ефекти". Всичките ми колеги от департамента по ефекти и те са технически директори, титлата няма нищо общо с българското значение на думата директор, тук "шефовете" се наричат супервайзъри. Когато се присъединих към тийма, работещ по "Жената чудо", оставаха не повече от 3 месеца до крайния срок. Моят принос е в последната 1/3 от филма, където е финалната битка. Общо взето работих по 25-30 шота, за които правех атмосферни ефекти (например вятър, пушек, пепел, сажди, водни пръски). Всички в семейството са щастливи и горди с моите успехи.. или поне така твърдят, разбира се, хаха.
        - Реализацията ти в бъдеще – ще работиш ли и за други постановка
      - В момента работим над филма Пасифик Рим 2, който се очаква да излезе рано следващата година. Това е масивен проект, изпълнен с масови битки между гигантски роботи и чудовища. След това, каквото сабя покаже!
        - За какво мечтаеш?
       - Мечтая времето да спре да препуска с бясна скорост, за да може да се отдели повече време на хората в живота ми. И да участвам в още много филми, разбира се!
      Интервюто взе Йорданка ЗАБУНОВА

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zabunova
Категория: Новини
Прочетен: 696353
Постинги: 301
Коментари: 292
Гласове: 1441
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031