2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 1740 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.05.2013 21:06
За да стабилизираме имунитета, като за начало трябва да елиминираме или намалим действието на стресовите фактори,по конкретно да си осигурим спокойствие и време за релаксация,ако не по друг начин, то чрез разходки сред природата и занимания през свободното време,които лично на нас ни доставят удоволствие.
При понижен имунитет вследствие заболявания ви предлагам две простички за изпънение рецепти,които всеки би могъл да си ги позволи.
1.Необходими продукти:
-500 гр. пчелен мед
-13 бадема
-13 ореха
-500 гр. лимони с корите
-5 мг. натурално пчелно млечице /не използвайте на таблетки или в сух вид/
Натурално пчелно млечице може да закупите от специализираните магазини за пчелни продукти и цената му е 10-15 лв. за разфасовка 10 мг.
Смесваме и смиламе през месомелачка бадемите,орехите,добре измитите лимони с корите,объркваме добре с пчелното млечице и смесваме с меда.Съхраняваме в затводен стъклен съд в хладилника.
Начин на употреба:Всяка сутрин преди закуска изяждаме по една супена лъжица от сместа.При необходимост може да си приговим и втора доза,т. е. няма ограничения колко време ще я консумираме.Приятна е на вкус и няма странични ефекти.Може да се ползва и за деца,като не е задължително да го консумират сутрин,а може да заместите със супена лъжица от сместа следобедната им закуска.
2. За втората рецепта използваме добре узрял бъзак.
С негова помощ не само ще преборим с лекота вируси през зимата, но дори някои твърдят, че лекува ракови заболявания. По-важното е да се разбере, че така приготвен бъзака, засилва имунните сили на организма неимоверно.
Добре узрял бъзак – трябва всички зрънца да са черни и нито едно да не е по-зелено, защото са отровни. Откъсваме целите “кошнички” с плодовете.Без да измиваме бъзака (защото иначе сиропа може да ферментира), с помощта на вилица, плодчетата се оронват от дръжките. Внимавайте, защото при тази манипулация, може да пръска сок от бъз, който силно и бързо оцветява и трудно се премахват петната.Подготвят се стъклени буркани – добре измити и сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3-4 см и след това толкова още мед (добре е реда с мед да е малко повече), след това още 3-4 см плодчета от бъзак и отново мед.Ако не можете да си позволите мед,може да използвате обикновенна захар,но захарта (бялата, рафинирана) е противопоказна за здравето. Ако решите да използвате захар намерете си фруктова. Продължава се докато се запълни буркана, но най-отгоре трябва да е покрито всичко с по-дебел пласт мед. Важно е да не пълните до горе буркана, защото в следващите дни сместа ще се “движи” нагоре, защото шупва. Гърлото се покрива с марля и буркана се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. И така се оставя 40 дни да престоиКогато изминат 40 дни, сместта може да се прецеди и получения сок да се съхрани в стъклени бутилки в хладилник. Зрънцата също може да се консумират, не повече от 1 супена лъжица на ден. Може да се добавят към кремчета.Меда да е повече, за да се консервира и да не ферментира сместа – от 2 до 4 пъти повече от бъзака. След като сместа е готова, тя може да се затвори в бутилки или буркани и така да се съхрани с години, но това зависи единствено от процента захарност на готовата смес.
Начин на приемане: всяка сутрин на гладно се взима 1 супена лъжица от сиропа от есента до пролетта, а може и целогодишно. За малки деца се приема 1 чаена лъжичка, като се започва с 1/2 за първите дни. Някои предпочитат да го разредят с малко вода. Тогава се получава вкусна плодова напитка. Усеща се съвсем лека тревиста горчивина.
Друг метод за ползване на бъзаковите плодчета: След набирането на съплодията, се разстилат на сухо и топло място рехаво и се изсушават за няколко дни (отново да напомня – всички плодчета от съплодието трябва да са добре узрели с нито едно зелено плодче). Когато са почти сухи се оронват и се доизсушават. Приемането на сухи плодове бъзак става по следната схема: първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж. Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувстваме комфортно. Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация – разхлабване, гадене, световъртеж.
Тези смеси може да използвате не само при борба с някакво заболяване,но и профилактично през преходните сезони.И в заключение бих казала-поддържайте добър имунитет на организма си и болестите ще ви спохождат по- рядко.