Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 13:16 - Силата на слънцето
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
2





      Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина ни на живот. Един от тези обекти е слънцето. Доказано е, че то е източник на витамин D, без който организмът ни не може да оцелее, както и всичко живо на планетата ни. В продължение на хиляди години слънчевата светлина е била известна като посредник на живота. Хората дълго време са се покланяли на слънцето като на бог, даващ така жизнената светлина и топлина и провеждащ енергия към растителната храна. Шумерите, египтяните, вавилонците, персийците, гърците и римляните са почитали слънцето като тяхно главно божество. Цивилизациите на ацтеките, маите и инките са му издигали огромни паметници.

Но не е нужно да бъдеш поклонник на слънцето, за да признаеш огромната полза и благотворното влияние на слънчевата светлина за живота. Светлината е отправната точка в него. Хлорофилът, зеленият пигмент в листата на растенията, е в състояние да улавя слънчевата енергия и да я складира главно под формата на глюкоза. Глюкозата пък е една проста захар и същевременно градивна тухла за по-сложните въглехидрати. Тя е горивото, което дава по-голямата част от енергията на живота в животинското царство. Белтъчините, мазнините и витамините също се изработват от растенията чрез действието на слънчевата светлина. Азотни съединения и минерали от почвата, съчетани с вода и въглехидрати, извършват този забележителен процес. Ето как цялата ни храна зависи от слънчевата светлина.

Освен това слънцето създава кислорода и въглеродния двуокис. Регулира температурата и влажността на равнища, които поддържат живота. То е източник на 98% от топлинната енергия на земята. Другите 2% идват от геотермалната активност. Изкопаемото гориво, хидроелектрическата сила, вятърът и океанските течения – всичко е свързано със слънцето. Хипократ, който е бащата на медицината, е открил преди повече от 2000 години, че слънчевата светлина е полезна при лекуването на някои болести. Този метод е наречен хелиотерапия.

Витамин D
Витамин D е известен като слънчевия витамин. Той помага за здрави кости, като съдейства за правилното съотношение на калций и фосфор в тях. Предпазва от рахит при деца и възрастни. Намалява холестерола в кръвта. Всеки ден тялото се нуждае от около 400 единици витамин D. Необходимата порция от този витамин се доставя само от 15 минути излагане на лицето на слънчева светлина през деня. Слънчева енергия се доставя и чрез храната, която я складира под формата на химически вещества. Това са белтъците, въглехидратите, мазнините и витамините. Съответно подбирайте плодове и зеленчуци, които пряко са били изложени на влиянието на слънцето.

Враг на микробите
Слънцето е враг и на микробите. Благодарение на прозорците то може да влезе във вашия дом и да убие вредните микроби, които се натрупват по дрехите, кожата, пода, стените и мебелите в тъмните стаи. Завивките на леглото, юрганите, одеалата, които не се перат особено често, е необходимо да се излагат на слънце да се проветряват. Простирането на прането навън също е много полезно. Слънчевата светлина не само дава на дрехите аромат на свежест и чистота, но също е смъртоносна за микробите, налепени по тях.

Светлина през очите
Лечебните свойства на слънцето се проявяват и с навлизането през окото. Възможно е по този начин да се подобрят функциите на хипофизата, хипоталамуса, епифизата и на други мозъчни структури. В ретината на вашето око някои дължини на светлинни вълни се преобразуват в нервна енергия. Тя се пренася чрез оптически нерв до горната част на гръбначния стълб и тилния дял на мозъка, където не само записва сцената, която наблюдавате, но също и повлиява контролния център на вашето тяло, разположен в мозъка. Ето защо много е важно вашите очи да приемат нефилтрирана светлина, без посредничеството на прозорците или очилата.

За по-здрава кожа
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е първата защитна линия срещу бактериите и заобикалящите ни токсини. Регулира температурата на тялото. В топли дни всяка минута през нея преминават до 2,5 литра кръв, за да ни охлаждат. Средно човек притежава 7500 кв. см. кожа. Доставянето на балансиран обем слънчева светлина дава на кожата блясък и еластичност. Допълнително повишава защитата против вируси и възпаления. Редовното излагане на слънце повишава 3 пъти съпротивителната функция на кожата. Но в същото време твърде многото слънчева светлина може да е вредна и да причини рак.

Против стрес
Нервната система също реагира благоприятно на слънчевата светлина. При повечето хора настроението се повдига. Ако наистина искате да започнете деня добре, станете от леглото навреме, за да наблюдавате изгрева на слънцето. Слънчевата светлина увеличава ендорфина, който вашият мозък произвежда и ви създава чувство за благополучие. Тя релаксира вашата нервна система, тонизира мускулите ви.

За повече енергия
Ако искате да бъдете активна личност, слънчевата светлина ще ви помогне. Правилното дишане и доставянето на кислород за червените кръвни телца е не само жизнено важно, но и допринася за зареждането на личността с енергия. Кислородът, протичащ през мозъка, помага да се генерира електрическия поток, а оттам да се задейства и мисловната дейност. Протичащият пък през мускулите кислород се съединява с глюкозата, за да ни даде мускулна сила.
Йонизацията е друго жизнено важно качество на здравословния въздух. Тя се изразява в промяна на електрическия заряд. Не е нужно всички въздушни молекули да бъдат електрически заредени, но нашето здраве изисква известен процент от въздуха, който дишаме, да бъде такъв. Електрическият заряд се придава на въздуха главно чрез слънчевата светлина, филтрирайки се през атмосферата. Важното е съотношението на отрицателните йони към положителните да бъде 4:5. Зареденият от слънчевата светлина въздух има точно това оптимално съотношение.

За щастливо сърце
При сърдечносъдовата система ползата от слънчевата светлина е подобна на тази от упражненията. слънчевата светлина понижава пулса при покой; тя тонизира сърдечния мускул, увеличавайки сърдечния обем чрез подобряване ефективността на сърцето. Води също така и към нормализиране на кръвното налягане. Ако е ниско, може да спомогне за достигане на нормалните граници. При хипертония обратно – редуцира както систоличното, така и диастоличното налягане.

Повишаване на имунната система
Слънчевата светлина засилва действието на имунната система. Тя увеличава капацитета на пренасяне на кислород от червените кръвни телца, подпомага поглъщането на микробите, увеличава броя на лимфоцитите в кръвообращението. Здравите тъкани се защитават по-добре срещу физически, химически и микробни увреждания.
Излизайте вън на слънчева светлина и позволете на вашето тяло само да се защити от болестите! Не се лишавайте от ползотворното влияние на слънцето. Използвайте го във ваша полза, но и не прекалявайте с него.
                                                                                    Катя Ихчева



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367898
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930