Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 14:17 - Тринадесет човешки навика, които са опасни за здравето
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1327 Коментари: 0 Гласове:
3





  Някои навици, които за нещастие са доста чести и се правят несъзнателно от мнозина, причиняват значителни злини на здравето. Народната медицина предписва да се отбягват. Ще изброим няколко, от които всеки трябва да си вземе бележка, защото „навикът е една мъка, а отвикът - две", казва народната ни поговорка.

Вреден навик №1
Неотиване навреме по малка нужда. Мнозина било от много работа, било от нехайство, залисия или срамежливост задържат дълго време урината си в пикочния мехур, без да отиват редовно в нужното място, за да се облекчат. Това води към разширяване на мехура, отслабване на мускулатурата и лесни възпаления. Жените особено често страдат от възпаление на пикочния мехур поради системно нередовно изпразване. Това е физиологическа функция, която не бива да се спъва, това е неразумен срам. Както във всяко заведение, къща, служба и др. има условия за лесно отиване по малка нужда, така също и по улици и площади трябва да има обществени отходни места.

Вреден навик №2
Човъркането на носа, освен че не е красиво, може да причини малки ранички по лигавицата, през които да проникне зараза - например червен вятър.

Вреден навик №3
Честото и силно секнене през време на хрема е опасно, защото се разранява лигавицата на носа и се усилва течението на носните секреции.

Вреден навик №4
Чистенето на зъбите със сламки от метлата, игли, нечисти пера или други предмети може да причини сериозна зараза на зъбите с нагнояване на челюстта, което да доведе до дълги страдания. Чистете зъбите само с гъвкава и чиста специално предназначена клечка за зъби.

Вреден навик №5
Пиенето на ледена студена течност по време или веднага след ядене не се препоръчва, ако храната е топла, защото се уврежда зъбният емайл.

Вреден навик №6
Гризането на ноктите и късането на малките кожни израстъци в ъглите им е вредно. При гризането на ноктите в устата навлизат нечистотии, а и болестотворни микроорганизми. При късането на кожичките мястото се разранява и се създават условия за проникване на зараза. Ноктите трябва да се изрязват само с чисти ножички.

Вреден навик №7
Рязането на мазолите е опасно, защото може да ги разкървави и с това да се причини инфектиране на стъпалото, а дори и на целия крак. Премахването им става в лечебно заведение или по начина, изложен за мазоли и кокоши трън.

Вреден навик №8
Не се препоръчва да се залепва при порязване или малка раничка лепенка от марки. Неправилно е да се облизват марките, когато се поставят на плика, защото може да се внесе зараза в устата.

Вреден навик №9
Стискането на пъпки по лицето е много лош и опасен навик. По този начин кожата се раздразва, може да навлезе зараза, която да се разпространи - абсцес, червен вятър. Особено е забранено да се стискат гнойни пъпки, защото заразата може да се пренесе чрез кръв¬та до мозъка и да предизвика мозъчно възпаление.

Вреден навик №10
Изстискването на цирей е много опасно, защото така се разпръскват микроби в околността му и се причиняват нови циреи или други инфекции.

Вреден навик №11
Гълтането на храчките и носните секрети е много вредна привичка. С това се внасят много микроби (напр. туберкулозни, ин- флуенчни и др.) в стомаха и червата, които могат да причинят възпаление и тежки заболявания.

Вреден навик №12
Избягвайте навика да плюнчите с устата пръстите си при прелистване на книги, при броене на пари, ядене и пр., тъй като парите, минали може би през хиляди ръце, са замърсени и, второ, не можем да сме сигурни, че ръцете ни са чисти, когато всяка минута се докосваме с тях към всевъзможни предмети, към които се допират всички - както здравите, така и заразно болните. Освен това плюнченето на пръстите е крайно не красиво.

Вреден навик №13
Пукането на пръстите чрез слабо извиване надолу и встрани и чрез издърпване е вреден навик, защото когато изтегляте или извивате встрани пръстите си, за да пукат, вие разхлабвате връзките на ставите им, което е вредно. Този навик е и неприличен.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367822
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930