Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Постинг
29.05.2013 16:16 -
Здравословните тайни на лука
Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е било използвано като лекарство, тъй като притежава уникални свойства. Диетолозите смятат, че годишно човек трябва да изяжда не по-малко от 10 кг лук.
Лукът е ценна и разпространена зеленчукова култура още от четвъртото хилядолетие преди новата ера и днес науката го цени заради високото му съдържание на сухо вещество (10-20%), в това число захари (глюкоза, фруктоза, захароза) - 7-10% и белтъчини -2-3%.
Той съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В лука също се съдържат витамин С (в листата – 35 мг), витамин В1 - до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.
Лукът и днес намира широко приложение в медицината. Спиртният екстракт от луковиците се използва при атония на червата, колити, за повишаване на тонуса и секрецията на стомашно-чревния тракт, при атеросклероза и за нормализиране работата на сърцето.
Нито едно растение не се използва толкова много и в народната медицина, колкото лукът. Той притежава диуретични свойства и е превъзходно заздравяващо средство. За тази цел се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица сок от лук. С пресен сок от лук се лекуват и възпаленията в устната кухина.
Кашичката от лук помага при гнойни възпаления, при грип и бронхити. 3 пъти дневно в продължение на 10-15 минути в носа се поставят тампони, напоени със сок от лук.
Смачканият лук, смесен с мед, и изпърженият в краве масло лук помагат при кашлица. А в съчетание с чаша горещо мляко той облекчава болките в стомаха и нервните разстройства. Сокът и кашичката от лука са ефективно средство и при окапване на косата.
В храната лукът се употребава пресен, пържен, варен или маринован, а също като подправка към месни, рибни и зеленчукови ястия. Много внимателни с него трябва да са хората с проблеми в лигавицата на стомаха или червата, тъй като фитонцидите, съдържащи се в този зеленчук, могат да я раздразнят.
Ака имате проблеми с черния дроб, опитайте следното: почистете 1 кг лук и го смелете през месомелачка, добавете 2 чаши захар и получената каша варете в тенджера, докато тя не заприлича на мед. Охладете я и приемайте по 1 с.л. преди всяко ядене.
Предлагаме ви и рецептата на любимата лучена сула на Александър Дюма: 5 едри глави лук се нарязват на ситно и се запържват леко с 100 г краве масло, след което се заливат със 7 чаши мляко, получената смес се сварява добре, прецежда се през сито, добавя се сол и накрая супата се застройва с 3 сурови жълтъка, 100 гр настърган кашкавал и половин чаша сметана.
Нека да кажем няколко думи и за праза. Негова родина са източните области на Средиземноморието и като зеленчук и подправка той е бил известен още на древните гърци, римляни и египтяни.
В праза има повече белтъчини, отколкото в лука. В състава на неговите етерични масла влиза сярата. В него има още захар, калций, фосфор, желязо, калий, натрий, магнезий, каротин, витамини В1, В2, РР и С.
Празът регулира дейността на червата, засилва работата на черния дроб и жлъчката. Той има диуретично действие, притежава способността да прочиства кръвта и често е бил използван при лечението на ревматизъм и подагра. В храната се използва за приготвянето на супи, салати, сосове или като гарнитура към месни или рибни ястия.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1237