2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Ако бяхме на друга географска ширина, сигурно щяхме да отделим поне страница, за да обясним пространно що е таратор и в какво се състоят основните му достойнства.
Но надали има човек у нас, който да не може да приготвя това лесно и освежаващо ястие, да не говорим, че повечето хора са въоръжени със собствена рецепта, която в редица случаи се предава от поколение на поколение.
На пръв поглед това кулинарно превъплъщение на краставицата и киселото мляко не крие никакви тайни, но истината е, че като всяко ястие с балкански адрес, то върви с многобройна тълпа от роднини в съседни държави.
Най-близкото му съответствие в гръцката кухня е дзадзики, което там попада в категорията на мезетата, а съставките му включват цедено кисело мляко, краставици, зехтин и чесън, които може да са подправени с копър, магданоз или мента.
Това напомня за нашенския сух таратор или салата "Снежанка", но на практика резултатът е по-различен.
В Турция под името таратор се подвизава съвсем друго съчетание от продукти. Там това е сос, приготвен от хляб, орехи, зехтин и чесън, а за нашия познайник е запазена благозвучната дума джаджък.
Интересно как се е получило това езиково разместване, което иде да покаже, че на Балканите нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.
Не само нашият регион е оценил успешния брак между киселото мляко и краставицата и вариации по темата се срещат в Иран и Индия, съответно под названията маст о хяр и райта.
Все пак е повод за национална гордост, че именно у нас потенциалът на тази великолепна супа е разгърнат с пълен размах.
Краставицата може да се заменя с тиквички, моркови, маруля, целина, та дори и с тиква.
Източник: Списание "Меню