Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2013 12:40 - Здраве-предимства на морската сол
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
1



Здраве Предимства на морската сол


Ако има хора, които категорично твърдят, че солта е вредна за здравето, то те сигурно не са чували за ползите от морската сол. Вижте кои са най-важните здравословни предимства на морската сол.

image

С какво морската сол е полезна за здравето?

Морската сол съдържа на 80 различни микроелемента, които я правят изключително лекарство от природната аптечка. С тяхна помощ тя зарежда организма с необходимите му минерали, стимулира работата на отделните органи, подпомага функционирането на различни процеси в тялото. И тъй като не преминава през допълнителна обработка, както солта от кухнята, морската сол запазва всичките си ценни съставки.

В рецептите от алтернативната медицина морската сол участва в направата на мехлеми, отвари и като водеща съставка за лечебни бани с гореща вода. Често се комбинира с вода, зехтин, мед, билки или с яйце, за да има по-силен ефект. В някои случау се използва стрита на прах или леко запечена.

Освен това специалисти са установили, че морската сол съдържа същото количество натрий, както готварската сол, така че ако решите да замените подправката от кухнята с тази от морето, няма опасност от недостиг на микроелемента.

image

Предимства на морската сол

Стимулира имунната система. Морската сол има антивирусно действие, затова често се използва като природен лек срещу простудни заболявания. С морска сол укрепвате имунната система, като я правите по-устойчива на сезонни вируси и грипове. Приема се под формата на отвара за гърлото или на капки за нос.

Грижи се за храносмилателната система. Приемът на морска сол стимулира работата на слюнчните жлези, което се отразява благотворно на храносмилателните процеси. Освен това с помощта на морската сол в организма се отделят храносмилателно сокове, което спомага за бърз и по-добър метаболизъм. Подобрява се и вкусът на ястията.

Поддържа електролитния баланс в тялото. Морската сол се грижи за баланса между натрий и вода в организма, като предотвратява задържането на вода или прекомерното освобождаване на микроелемента.

imageЗащитава сърцето. Морската сол помага срещу нарушен сърдечен ритъм, като стабилизира работата на сърцето заради наличието на натрий и магнезий в съдържанието.

Подобрява мозъчната дейност. Благодарение на микроелементите в морската сол, нервните клетки в мозъка функционират по-качествено. Лекари са установили, че приемът на морска сол подобрява мозъчната дейност, като улеснява обработването на информация и пречиства мозъка от токсини.

Изчиства кожата. Ако имате нежна кожа, страдате от акне или друг вид кожни проблеми, то с морската сол може да ги елиминирате. Заради съдържанието на сяра в състава, при подходящи условия природното лекарство синтезира допълнително кислород и помага на кожата да диша. С магнезият от морската сол почиствате кожата от токсини, а с калцият почиствате порите, без да им давате възможност да се запушат повторно.

Прави ни щастливи. Морската сол поддържа нивото на серотонин и мелатонин в мозъка, като по този начин гони стреса и ни кара да се чувстваме щастливи.

Морската сол се препоръчва още на диабетици, защото помага за балансирането на кръвната захар, и на астматици – защото улеснява дишането, като намалява риска от възпаление на дихателните пътища. Освен това морската сол укрепва костите и осигурява на организма нужното количество йод по естествен път. Използва се като ефективен метод за лечение на шипове.

Рецепти с морска сол

Срещу шипове: в продължение на една седмица се правят компреси от 1ч.ч изпечена морска сол и 1 сурово яйце. Мехлемът се слага върху парче хартия и се прави топъл компрес върху болното място.

Компрес срещу шипове може да си направите и от морска сол с разбити жълтъци. Мехлемът се слага върху памучен плат, увива се във вълнено парче и накрая се покрива с найлон.

При възпалени сливици: Ѕ ч.ч. Морска сол се вари в 1л вода, докато солта се разтвори. Отварата се прецежда и се прави гаргара с нея в продължение на 20 до 30 дни.

Срещу синузит: приготвят се капки за нос от топла и леко подсолена с морска сол вода. Капките се приемат през носа, но трябва да се изхвърлят през устата. 

 Христина Спасова





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1368787
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930