Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 21:24 - Бабините рецепти в борбата с настинките и грипа
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1621 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бабините рецепти в борбата с настинките и грипа
 

 

НАСТИНКИТЕ, ОСТРИТЕ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ГРИПЪТ СА НАЙ-ЧЕСТО СЪПЪТСТВАЩИТЕ НИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА. Като профилактика срещу грипните вируси лекарите препоръчват на рисковите групи да се ваксинират предварително, за да си спестят тежки усложнения. По традиция обаче у нас се ваксинират около 3 - 4% от хората, а останалите разчитат на собствения си имунитет. За да го подсилим през студените месеци, се препоръчва да се увеличи приемът на витамин С, като най-добрият вариант за това е чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Чаша портокалов сок или един грейпфрут са напълно достатъчни, както и ежедневната консумация на лимони или киви.
Самолечението също е присъщо за повечето хора, но докато някои предпочитат да си купят лекарства, за да се лекуват, други предпочитат да заложат на „бабините рецепти“, които са се доказали във времето със своята ефективност. Въпреки ползата от тях лекарите съветват да не разчитаме на собствената си преценка и преди да изпробваме даден метод за лечение у дома, да се консултираме със специалист, за да избегнем по-сериозни усложнения. И все пак народната медицина не се отрича от повечето лекари и дори се препоръчва от тях за подпомагане на организма за по-бързото му оздравяване. Най-разпространената рецепта при първите признаци на разболяване е билковият чай с мед и лимон. При болки в гърлото чаят не бива да се пие горещ, а топъл, за да не се увеличи отокът на сливиците. Болките в гърлото могат да бъдат облекчени също и с помощта на компрес с извара, използван от нашите баби. Можем да си я приготвим и сами, като в половин литър прясно мляко се постави лъжица оцет, за да може млякото да се пресече. След това се изцежда в марля и получената извара се разстила върху марли или парче тензух, което се увива около гърлото, отгоре се поставя шал или мъжка носна кърпа, за да придържа компреса. С него се престоява поне четири часа. Болките в гърлото изчезват и с помощта на компрес с чист пчелен мед, който се поставя по същия начин на врата.

КАК ДА ПРЕБОРИМ КАШЛИЦАТА

Най-добро средство против кашлица безспорно е прополисът, който съдържа богата смес от витамини и минерали. Египетските лекари са го използвали като мощен антибактериален продукт, а римските медици са го прилагали по време на войните за намаляване на болката от раните, за по-бързото им зарастване и прочистване. Любопитен факт е, че прополисът съдържа 500 пъти повече биофлавоноиди (витамин Р, който е част от т.нар. С-комплекс), отколкото портокалите. При грип, настинки, кашлица и ангина се препоръчва 30-процентов екстракт от прополис (клеева тинктура) три пъти дневно по 20 капки, разтворени във вода. За хората, които нямат алергия към пчелните продукти, се препоръчва да приемат по една чаена лъжичка мед преди лягане за успокояване на кашлицата.
Една от ефикасните, но малко позабравени рецепти се приготвя от черна ряпа, която се издълбава като кладенче, а вътре се слагат 2 - 3 супени лъжици мед или захар и се оставя няколко часа, докато се напълни със сок. След това се приема по една чаена лъжичка от него по няколко пъти на ден.
Нишадърът също има своето място в лечението на кашлицата. Взима се на върха на една чаена лъжичка малко прах и се добавя в чая, като по този начин се помага за освобождаването от храчките. Част от оздравителните процедури са и инхалациите, препоръчвани от лекарите. При липса на инхалатор у дома е достатъчно да се постави съд с вода на котлона, в която се слага щипка сода или лъжичка мед, а вдишваните пари имат бърз и благоприятен ефект.
Компресите върху гърдите помагат за бързо облекчение при остра и дразнеща кашлица. За целта са нужни амбалажна хартия или парче вестник, който се изрязва по формата на гърдите на болния, без да обхваща сърцето. След това хартията се надупчва с помощта на вилица навсякъде, маже се с мед и се лепи върху гърдите на детето или възрастния. Отгоре се слага по-тесен потник, за да придържа компресът. Препоръчва се да се сложи преди лягане и се маха на сутринта. Както с всяко нещо, и с него не бива да се прекалява и е добре да се прави три вечери подред, а след това малка почивка, преди повторно да се приложи.

СВАЛЯНЕ НА ТЕМПЕРАТУРА С ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА

За свалянето на температурата при деца бърз ефект има намазването на стъпалата с разбит белтък от яйце. При децата треската, съчетана с висока температура, се повлиява добре и от затоплен сок от малини, чай или компот от същия плод. Препоръчва се също използването на компреси, приготвени от вода и оцет в съотношение 2:1, а мокрите кърпи се поставят на челото, дланите и стъпалата за по-бързо понижаване на температурата. Ако тя е над 39 градуса, тялото на болния може да се увие с чаршаф, напоен в хладка вода или оцет.
За запушения нос, който ни измъчва през зимата, освен с капки може да намери решение с помощта на сока на глава кромид лук. След като се изстиска парливата течност, се напояват малки тампони, които се поставят в двете ноздри. Това се прави сутрин и вечер в продължение на два - три дни и макар да е неприятно, има бързо и облекчаващо действие. Освен с лук същата рецепта може да се приготви и със скилидка счукан чесън.

Източник: Борба.БГ



Гласувай:
5



1. precoria - Това
22.01.2014 23:52
са наистина ефикасни рецепти.Благодаря ви.Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1368038
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930