Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 23:42 - зелената пърливка-здраве от природата
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2014 23:45


  Пролетта идва със светлата усмивка на слънцето и топлите му галещи лъчи. Докосва ни с ведрата синева на небето и аромата на срамежливите теменужки,гушещи се между крехките стръкчета трева.Идва със свежестта на утрините и нежността на пролетния полъх на вятъра,с напъпилите клонки на храстите и дърветата и птичите песни.
Тя допира всичко с вълшебните си пръсти и го буди за нов живот.
  Пролетно вълшебство!Всред сухите клонки и първите тревички подава връхче и листенца с  нежни бодливи власинки зелената пърливка-копривата.Щом старите хора я видят,потриват доволно ръце  и с усмивка казват:"Хванахме се за зеленото!"
 
image   Непретенциозна,полезна и много,много вкусна.Позната дори на малките деца и незаменима през пролетните дни,когато организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни този дар.Копривата съдържа повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки.
 „Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва…” Мария Требен.
 Копривата е изключителна растение с богато съдържание на витамините А, С, В, D, K, на минералите калций, калий, магнезий, желязо, силиций, сяра, на хлорофил и ензими. Консумацията на това чудно растение помага при високо кръвно налягане, анемия, алергии, артрит, кожни заболявания.
 Тя е незаменима помощничка при някой заболявания и има редица лечебни качества.За изцеление от болести се използват листата и корени­те й, защото съдържат гликози-ди, дъбилни вещества, органични киселини, каротиноиди, хлорофил, ценните за организма витамини В2 и К.Най-популярна е като лечебно средство срещу желязодефицитна анемия.Тя може да ви помогне и при много други случаи.
 
  1. Копривата подпомага и засилва имунната система при инфекции и дори тумори.
  2. Листата корените и стъблата на растението имат кръвосъсирващо действие.
  3. Подпомага борбата с диабета като понижава съдържанието на захар в кръвта.
  4. Заради високото съдържание на желязо, увеличава хемоглобина и еритроцитите.
  5. Използва се за регулиране на продължителна и силна менструация при дамите.
  6. Отвара от корените на коприва значително подпомага работата на сърдечния мускул.
  7. Помага срещу косопад и против пърхот.
  8. Има противовъзпалително действие и подобрява обменните процеси в тялото.
  9. Корените от коприва помагат срещу алергии, включително сенната хрема.
  10. Чаят от коприва действа слабително и се препоръчва при всякакъв вид прочиствания на организма.
  Позната от преди векове, с коприва са познати много народни рецепти.За лечение се използват в повечето случаи листата и корените.
 

 Отварата от корените се под­готвя така: 2 супе­ни лъжици от бил­ката се заливат в 400 мл вряща вода, киснат един час. Пие се по 1 кафяна чашка 3 пъти днев­но. А чаят от връхчетата на копривата и лис­тата се приготвя така: 1-2 супени лъжици в 500 мл вода се запарват 3 минути, пие се по 1 чаена чаша 3-4 пъ­ти дневно.
 

  Любопитни факти за зелената пърливка са,че още през 15 век Албрехт Дюрер е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е унищожена от насекоми и животни, ако не бе защитена от паренето си.
  Според аст­ролозите тя е под въздействието на планетата Мерку­рий и най-добре повлиява на хора, подвластни на то­зи астрологичен знак. Копривата е емблема на сладос­трастието, билка на храбростта. Носена до тялото, дава смелост и безстрашие. Сред хората се предава още една тайна - най-добре лекува точно тази билка, която вирее в страната, къде­то живеете. Наб­рана близо до мяс­тото, където сте се родили.
 В пролетните дни  е много желана и  на нашата трапеза.Копривата е една от най- силните храни, при това напълно безплатна.Ето и някой рецепти от старите тефтери.
Супа от коприва:
В заврялата вода се слага лукът да ври и се добавя сол на вкус. Като уври лукът, се слага нарязаната коприва, доматен сос и фиде. Ври десетина минути, след което се добавя натрошено сирене. По желание може да се разбие и добави едно яйце, след което ври още 5 минути.

Яхния от коприва:
Запържва се лук и чесън, но се добавя и малко вода, така, че да се задушава. Задушава се докато лукът стане готов и да остане на мазнина, т.е. да изври водата. След това се слага копривата и се обърква само няколко пъти и веднага се добавя брашното, после се слага червен пипер, доматен сос, после се залива се с хладка вода и ври не повече от 10 минути.

Панирана коприва:
Прави се панировка, кой каквато знае. Най- лесната е да се разбъркат яйцата и да се добави към тях брашно, вместо пшенично може да се използва царевичо. Предварително се отделят цели стръкове коприва за панировката. Стръка се топва и се панира, работи се с щипка.

Салата от коприва:
Копривата се накисва в студена вода и сол за 30 минути. След това се изцежда и се добавя пресен лук, варено яйце, листа от глухарче, пресен джоджен, може кълнове според вкуса. Подправя се със сол, зехтин и лимон. Вместо сол, може да се използва соев сос.

Мусака от коприва:
Запържва се лук. Слага се копривата, заедно с кимион, индийско орехче, джоджен, чубрица, черен пипер. Пържи се 1-2 минути и се добавя ориза (ориза предварително се подготвя по следният начин – оставя се 30 минути във вода, след което се измива, изцежда и се оставя да изсъхне). След като се изпържи, се залива с хладка вода в съотношение 1:4 и се пече във фурна. След като му изври водата, се прави заливка за мусака от – брашно, кисело мляко, сирене и пресен магданоз. Това се разбърква и се залива. Допича се.

Пържена коприва:
Задушава се лука, добавя се копривата с чубрица, джоджен и кимион, сол. Пържи се няколко минути и е готово.

Запарка от коприва:
Не се вари, понеже се инактивират полезните вещества. Само се запарва във вряла вода, после се прецежда и се пие отварата сутрин на гладно. Засилва организма, повишава защитните сили, зачервява гребена, пречиства кръвта. Още много други полезни неща прави, но няма да се задълбочавам. Не е проблем да се пие всяка сутрин в продължение на един месец, пролетно време за изчистване на кръвта. Запарва се една супена лъжица нарязана коприва за чаша вода.

Пастет от коприва:
Копривата се измива и нарязва. Залива се в съд с подсолена вода и се задушава, до омекване. Водата не трябва да е много, за да не се налага да се изхвърля отварата от копривата, нищо да не се губи. Като поизстине се пасира и се добавят смлени орехи, колкото да се сгъсти като пастет. Прибавя се счукан чесън, според вкуса, сок от лимон, зехтин и нарязан на ситно пресен магданоз.

Коприва с орехи:
Прясната коприва се попарва с вряща вода и се нарязва; отварата се запазва. Брашното се запържва леко в олио и масло за вкус /вие си решавате колко лъжици брашно/, слага се и щипка червен пипер; размива се с отварата до доста рядка каша. Внимавайте да не стане на бучки, размивайте не върху котлона; ако стане на бучки, не се отчайвате, а прецедете през сито и разбийте бучките. Слага се и копривата и се посолява. Ври на слаб огън, докато се сгъсти, но не прекалено да се сгъсти, защото след изстиване става по-гъста. Малко преди да се свали от котлона, се слагат начупени орехи /не смлени/ и пресен чесън. Колкото повече орехи, толкова по-добре. Не казвам количества, защото винаги готвя на око.
image
  Възползвайте се от това растение с невероятни ползи за нашия организъм през пролетните дни и то ще ви зареди с много енергия и свежест.Не пропускайте този дар на природата и да ви е сладко!
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1368781
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930