Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
08.04.2014 23:42 -
зелената пърливка-здраве от природата
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.04.2014 23:45
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 08.04.2014 23:45
Пролетта идва със светлата усмивка на слънцето и топлите му галещи лъчи. Докосва ни с ведрата синева на небето и аромата на срамежливите теменужки,гушещи се между крехките стръкчета трева.Идва със свежестта на утрините и нежността на пролетния полъх на вятъра,с напъпилите клонки на храстите и дърветата и птичите песни.
Тя допира всичко с вълшебните си пръсти и го буди за нов живот.
Пролетно вълшебство!Всред сухите клонки и първите тревички подава връхче и листенца с нежни бодливи власинки зелената пърливка-копривата.Щом старите хора я видят,потриват доволно ръце и с усмивка казват:"Хванахме се за зеленото!"
Непретенциозна,полезна и много,много вкусна.Позната дори на малките деца и незаменима през пролетните дни,когато организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни този дар.Копривата съдържа повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки.
„Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва…” Мария Требен.
Копривата е изключителна растение с богато съдържание на витамините А, С, В, D, K, на минералите калций, калий, магнезий, желязо, силиций, сяра, на хлорофил и ензими. Консумацията на това чудно растение помага при високо кръвно налягане, анемия, алергии, артрит, кожни заболявания.
Тя е незаменима помощничка при някой заболявания и има редица лечебни качества.За изцеление от болести се използват листата и корените й, защото съдържат гликози-ди, дъбилни вещества, органични киселини, каротиноиди, хлорофил, ценните за организма витамини В2 и К.Най-популярна е като лечебно средство срещу желязодефицитна анемия.Тя може да ви помогне и при много други случаи.
Отварата от корените се подготвя така: 2 супени лъжици от билката се заливат в 400 мл вряща вода, киснат един час. Пие се по 1 кафяна чашка 3 пъти дневно. А чаят от връхчетата на копривата и листата се приготвя така: 1-2 супени лъжици в 500 мл вода се запарват 3 минути, пие се по 1 чаена чаша 3-4 пъти дневно.
Любопитни факти за зелената пърливка са,че още през 15 век Албрехт Дюрер е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е унищожена от насекоми и животни, ако не бе защитена от паренето си.
Според астролозите тя е под въздействието на планетата Меркурий и най-добре повлиява на хора, подвластни на този астрологичен знак. Копривата е емблема на сладострастието, билка на храбростта. Носена до тялото, дава смелост и безстрашие. Сред хората се предава още една тайна - най-добре лекува точно тази билка, която вирее в страната, където живеете. Набрана близо до мястото, където сте се родили.
В пролетните дни е много желана и на нашата трапеза.Копривата е една от най- силните храни, при това напълно безплатна.Ето и някой рецепти от старите тефтери.
Супа от коприва:
В заврялата вода се слага лукът да ври и се добавя сол на вкус. Като уври лукът, се слага нарязаната коприва, доматен сос и фиде. Ври десетина минути, след което се добавя натрошено сирене. По желание може да се разбие и добави едно яйце, след което ври още 5 минути.
Яхния от коприва:
Запържва се лук и чесън, но се добавя и малко вода, така, че да се задушава. Задушава се докато лукът стане готов и да остане на мазнина, т.е. да изври водата. След това се слага копривата и се обърква само няколко пъти и веднага се добавя брашното, после се слага червен пипер, доматен сос, после се залива се с хладка вода и ври не повече от 10 минути.
Панирана коприва:
Прави се панировка, кой каквато знае. Най- лесната е да се разбъркат яйцата и да се добави към тях брашно, вместо пшенично може да се използва царевичо. Предварително се отделят цели стръкове коприва за панировката. Стръка се топва и се панира, работи се с щипка.
Салата от коприва:
Копривата се накисва в студена вода и сол за 30 минути. След това се изцежда и се добавя пресен лук, варено яйце, листа от глухарче, пресен джоджен, може кълнове според вкуса. Подправя се със сол, зехтин и лимон. Вместо сол, може да се използва соев сос.
Мусака от коприва:
Запържва се лук. Слага се копривата, заедно с кимион, индийско орехче, джоджен, чубрица, черен пипер. Пържи се 1-2 минути и се добавя ориза (ориза предварително се подготвя по следният начин – оставя се 30 минути във вода, след което се измива, изцежда и се оставя да изсъхне). След като се изпържи, се залива с хладка вода в съотношение 1:4 и се пече във фурна. След като му изври водата, се прави заливка за мусака от – брашно, кисело мляко, сирене и пресен магданоз. Това се разбърква и се залива. Допича се.
Пържена коприва:
Задушава се лука, добавя се копривата с чубрица, джоджен и кимион, сол. Пържи се няколко минути и е готово.
Запарка от коприва:
Не се вари, понеже се инактивират полезните вещества. Само се запарва във вряла вода, после се прецежда и се пие отварата сутрин на гладно. Засилва организма, повишава защитните сили, зачервява гребена, пречиства кръвта. Още много други полезни неща прави, но няма да се задълбочавам. Не е проблем да се пие всяка сутрин в продължение на един месец, пролетно време за изчистване на кръвта. Запарва се една супена лъжица нарязана коприва за чаша вода.
Пастет от коприва:
Копривата се измива и нарязва. Залива се в съд с подсолена вода и се задушава, до омекване. Водата не трябва да е много, за да не се налага да се изхвърля отварата от копривата, нищо да не се губи. Като поизстине се пасира и се добавят смлени орехи, колкото да се сгъсти като пастет. Прибавя се счукан чесън, според вкуса, сок от лимон, зехтин и нарязан на ситно пресен магданоз.
Коприва с орехи:
Прясната коприва се попарва с вряща вода и се нарязва; отварата се запазва. Брашното се запържва леко в олио и масло за вкус /вие си решавате колко лъжици брашно/, слага се и щипка червен пипер; размива се с отварата до доста рядка каша. Внимавайте да не стане на бучки, размивайте не върху котлона; ако стане на бучки, не се отчайвате, а прецедете през сито и разбийте бучките. Слага се и копривата и се посолява. Ври на слаб огън, докато се сгъсти, но не прекалено да се сгъсти, защото след изстиване става по-гъста. Малко преди да се свали от котлона, се слагат начупени орехи /не смлени/ и пресен чесън. Колкото повече орехи, толкова по-добре. Не казвам количества, защото винаги готвя на око.
Възползвайте се от това растение с невероятни ползи за нашия организъм през пролетните дни и то ще ви зареди с много енергия и свежест.Не пропускайте този дар на природата и да ви е сладко!
Тя допира всичко с вълшебните си пръсти и го буди за нов живот.
Пролетно вълшебство!Всред сухите клонки и първите тревички подава връхче и листенца с нежни бодливи власинки зелената пърливка-копривата.Щом старите хора я видят,потриват доволно ръце и с усмивка казват:"Хванахме се за зеленото!"
Непретенциозна,полезна и много,много вкусна.Позната дори на малките деца и незаменима през пролетните дни,когато организмът ни се нуждае от много витамини, с които да се зареди наново след изтощителните студени месеци. И природата е помислила за това, давайки ни този дар.Копривата съдържа повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки.
„Ако човечеството знаеше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва…” Мария Требен.
Копривата е изключителна растение с богато съдържание на витамините А, С, В, D, K, на минералите калций, калий, магнезий, желязо, силиций, сяра, на хлорофил и ензими. Консумацията на това чудно растение помага при високо кръвно налягане, анемия, алергии, артрит, кожни заболявания.
Тя е незаменима помощничка при някой заболявания и има редица лечебни качества.За изцеление от болести се използват листата и корените й, защото съдържат гликози-ди, дъбилни вещества, органични киселини, каротиноиди, хлорофил, ценните за организма витамини В2 и К.Най-популярна е като лечебно средство срещу желязодефицитна анемия.Тя може да ви помогне и при много други случаи.
- Копривата подпомага и засилва имунната система при инфекции и дори тумори.
- Листата корените и стъблата на растението имат кръвосъсирващо действие.
- Подпомага борбата с диабета като понижава съдържанието на захар в кръвта.
- Заради високото съдържание на желязо, увеличава хемоглобина и еритроцитите.
- Използва се за регулиране на продължителна и силна менструация при дамите.
- Отвара от корените на коприва значително подпомага работата на сърдечния мускул.
- Помага срещу косопад и против пърхот.
- Има противовъзпалително действие и подобрява обменните процеси в тялото.
- Корените от коприва помагат срещу алергии, включително сенната хрема.
- Чаят от коприва действа слабително и се препоръчва при всякакъв вид прочиствания на организма.
Отварата от корените се подготвя така: 2 супени лъжици от билката се заливат в 400 мл вряща вода, киснат един час. Пие се по 1 кафяна чашка 3 пъти дневно. А чаят от връхчетата на копривата и листата се приготвя така: 1-2 супени лъжици в 500 мл вода се запарват 3 минути, пие се по 1 чаена чаша 3-4 пъти дневно.
Любопитни факти за зелената пърливка са,че още през 15 век Албрехт Дюрер е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е унищожена от насекоми и животни, ако не бе защитена от паренето си.
Според астролозите тя е под въздействието на планетата Меркурий и най-добре повлиява на хора, подвластни на този астрологичен знак. Копривата е емблема на сладострастието, билка на храбростта. Носена до тялото, дава смелост и безстрашие. Сред хората се предава още една тайна - най-добре лекува точно тази билка, която вирее в страната, където живеете. Набрана близо до мястото, където сте се родили.
В пролетните дни е много желана и на нашата трапеза.Копривата е една от най- силните храни, при това напълно безплатна.Ето и някой рецепти от старите тефтери.
Супа от коприва:
В заврялата вода се слага лукът да ври и се добавя сол на вкус. Като уври лукът, се слага нарязаната коприва, доматен сос и фиде. Ври десетина минути, след което се добавя натрошено сирене. По желание може да се разбие и добави едно яйце, след което ври още 5 минути.
Яхния от коприва:
Запържва се лук и чесън, но се добавя и малко вода, така, че да се задушава. Задушава се докато лукът стане готов и да остане на мазнина, т.е. да изври водата. След това се слага копривата и се обърква само няколко пъти и веднага се добавя брашното, после се слага червен пипер, доматен сос, после се залива се с хладка вода и ври не повече от 10 минути.
Панирана коприва:
Прави се панировка, кой каквато знае. Най- лесната е да се разбъркат яйцата и да се добави към тях брашно, вместо пшенично може да се използва царевичо. Предварително се отделят цели стръкове коприва за панировката. Стръка се топва и се панира, работи се с щипка.
Салата от коприва:
Копривата се накисва в студена вода и сол за 30 минути. След това се изцежда и се добавя пресен лук, варено яйце, листа от глухарче, пресен джоджен, може кълнове според вкуса. Подправя се със сол, зехтин и лимон. Вместо сол, може да се използва соев сос.
Мусака от коприва:
Запържва се лук. Слага се копривата, заедно с кимион, индийско орехче, джоджен, чубрица, черен пипер. Пържи се 1-2 минути и се добавя ориза (ориза предварително се подготвя по следният начин – оставя се 30 минути във вода, след което се измива, изцежда и се оставя да изсъхне). След като се изпържи, се залива с хладка вода в съотношение 1:4 и се пече във фурна. След като му изври водата, се прави заливка за мусака от – брашно, кисело мляко, сирене и пресен магданоз. Това се разбърква и се залива. Допича се.
Пържена коприва:
Задушава се лука, добавя се копривата с чубрица, джоджен и кимион, сол. Пържи се няколко минути и е готово.
Запарка от коприва:
Не се вари, понеже се инактивират полезните вещества. Само се запарва във вряла вода, после се прецежда и се пие отварата сутрин на гладно. Засилва организма, повишава защитните сили, зачервява гребена, пречиства кръвта. Още много други полезни неща прави, но няма да се задълбочавам. Не е проблем да се пие всяка сутрин в продължение на един месец, пролетно време за изчистване на кръвта. Запарва се една супена лъжица нарязана коприва за чаша вода.
Пастет от коприва:
Копривата се измива и нарязва. Залива се в съд с подсолена вода и се задушава, до омекване. Водата не трябва да е много, за да не се налага да се изхвърля отварата от копривата, нищо да не се губи. Като поизстине се пасира и се добавят смлени орехи, колкото да се сгъсти като пастет. Прибавя се счукан чесън, според вкуса, сок от лимон, зехтин и нарязан на ситно пресен магданоз.
Коприва с орехи:
Прясната коприва се попарва с вряща вода и се нарязва; отварата се запазва. Брашното се запържва леко в олио и масло за вкус /вие си решавате колко лъжици брашно/, слага се и щипка червен пипер; размива се с отварата до доста рядка каша. Внимавайте да не стане на бучки, размивайте не върху котлона; ако стане на бучки, не се отчайвате, а прецедете през сито и разбийте бучките. Слага се и копривата и се посолява. Ври на слаб огън, докато се сгъсти, но не прекалено да се сгъсти, защото след изстиване става по-гъста. Малко преди да се свали от котлона, се слагат начупени орехи /не смлени/ и пресен чесън. Колкото повече орехи, толкова по-добре. Не казвам количества, защото винаги готвя на око.
Възползвайте се от това растение с невероятни ползи за нашия организъм през пролетните дни и то ще ви зареди с много енергия и свежест.Не пропускайте този дар на природата и да ви е сладко!
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1237