2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. tili
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. vesonai
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Месеците май и юни са най-подходящото време за приготвянето на вино от глухарчета. Поляните са обсипани с цветовете на тази безценна билка и ако искате да опитате от този еликсир на живота, трябва да се възползвате от това. Предлагаме Ви една от многото рецепти, които познаваме. Хубаво е да си изберете някоя чиста горска поляна, за да съберете необходимите цветове. Глухарчетата трябва да се берат при ярко слънце, и за предпочитане сутрин. Те затварят цветовете си през нощта, и ще ги затворят дори след като са откъснати, така че трябва да започнете правенето на виното веднага, щом се върнете вкъщи. Най-добре е да използвате само цветовете, ако сложите и дръжките, тръпчивостта на виното може да се усили.
Ето и какво още Ви трябва:
- 1 пакет суха мая;
- Четвърт водна чаша пълна с топла вода;
- Двулитров съд пълен с цветове на глухарчета;
- 4 литра вода;
- 1 чаша портокалов сок;
- 3 супени лъжици пресен лимонов сок;
- 8 цели карамфила;
- Половин чаена лъжица джинджифил на прах;
- 3 супени лъжици едро нарязана портокалова кора;
- 1 супена лъжици едро нарязана лимонова кора;
- 6 чаши захар.
Начин на приготвяне на виното:
Разтворете маята в чашата с топлата вода и я оставете настрани. Измийте добре цветовете от глухарчета. Сложете ги във водата, заедно със соковете от лимона и портокала. После добавете карамфила, джинджифила, лимоновите и портокаловите кори и захарта. Сложете ги на котлона, оставете ги да врят така около един час. Прецедете през филтърна хартия или тензух и оставете да се охлади. Когато сместа вече не е гореща (но не е и студена), изсипете в нея чашата с разтворената мая. Оставете да ферментира 3-4 дни, след което прелейте в чист стъклен съд, като използвате стерилизирани цедка и фуния. Покрийте отвора и оставете да ферментира. Когато процеса приключи, прелейте отново в чист съд. Изчакайте докато течността се избистри, след което пресипете в бутилки. Ако сте изпълнили всичко както трябва вече сте горд притежател на първата си реколта вино от глухарчета и така имате "Лято, хванато и запушено с тапа"......