Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2014 09:24 - вино от глухарчета
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Месеците май и юни са най-подходящото време за приготвянето на вино от глухарчета. Поляните са обсипани с цветовете на тази безценна билка и ако искате да опитате от този еликсир на живота, трябва да се възползвате от това. Предлагаме Ви една от многото рецепти, които познаваме. Хубаво е да си изберете някоя чиста горска поляна, за да съберете необходимите цветове. Глухарчетата трябва да се берат при ярко слънце, и за предпочитане сутрин. Те затварят цветовете си през нощта, и ще ги затворят дори след като са откъснати, така че трябва да започнете правенето на виното веднага, щом се върнете вкъщи. Най-добре е да използвате само цветовете, ако сложите и дръжките, тръпчивостта на виното може да се усили.
Ето и какво още Ви трябва:
- 1 пакет суха мая;
- Четвърт водна чаша пълна с топла вода;
- Двулитров съд пълен с цветове на глухарчета;
- 4 литра вода;
- 1 чаша портокалов сок;
- 3 супени лъжици пресен лимонов сок;
- 8 цели карамфила;
- Половин чаена лъжица джинджифил на прах;
- 3 супени лъжици едро нарязана портокалова кора;
- 1 супена лъжици едро нарязана лимонова кора;
- 6 чаши захар.
Начин на приготвяне на виното:
Разтворете маята в чашата с топлата вода и я оставете настрани. Измийте добре цветовете от глухарчета. Сложете ги във водата, заедно със соковете от лимона и портокала. После добавете карамфила, джинджифила, лимоновите и портокаловите кори и захарта. Сложете ги на котлона, оставете ги да врят така около един час. Прецедете през филтърна хартия или тензух и оставете да се охлади. Когато сместа вече не е гореща (но не е и студена), изсипете в нея чашата с разтворената мая. Оставете да ферментира 3-4 дни, след което прелейте в чист стъклен съд, като използвате стерилизирани цедка и фуния. Покрийте отвора и оставете да ферментира. Когато процеса приключи, прелейте отново в чист съд. Изчакайте докато течността се избистри, след което пресипете в бутилки. Ако сте изпълнили всичко както трябва вече сте горд притежател на първата си реколта вино от глухарчета и така имате "Лято, хванато и запушено с тапа"......

image image image



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367696
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930