Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. hadjito
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Постинг
07.06.2014 23:43 -
Балканската диета засенчи Дюкан
Балканската диета засенчи Дюкан
Храните на българите, тяхната комбинация и правилна пропорционалност в отношението белтъчини, пектини и фибри са уникални. Затова и тяхната кухня е мехлем не само за стомаха, но и за редица заболявания, единодушни бяха чуждестранните лекари. С нея може да се излекува гастрит, язва, дори заболявания на
ставите и костите
както и да се подсили работата на сърдечния мускул, смятат те.
Секретът на автентичните нашенски, а не модернизирани манджи, е, че в тях се съдържат много чушки, при това леко или повече лютиви, лук, готви се предимно под похлупак, както е при гювечите. Всекидневната употреба на кисело мляко, но с Lactobacillus bulgaricus, балансира чревния тракт, поддържа постоянно добро размножаване на добрите бактерии, които от своя страна улесняват лесното отделяне на токсичните вещества. Нашенското сирене пък е отлично средство срещу остеопорозата, заздравява костите и подсилва работата на сърцето. Полезността на балканската диета се състои и в това, че в менюто, съставено по нея, месото присъства не повече от два пъти седмично. Според специалистите тя е уникална и с това, че четири пъти годишно хората на полуострова са постили в миналото и така са очиствали организма си от натрупаните отровни вещества и шлака в стомашно-чревния тракт.
„Традиционното балканско хранене от миналия век има добър ефект върху голям брой заболявания, включително и по отношение на коронарната сърдечна болест, убеден е доц. д-р. Светослав Ханджиев – член на Европейската академия на науките по хранене. - Храните ни са богати на антиоксидантни елементи и комплекси от биологично активни вещества, които неутрализират
свободните радикали
потискат синтеза на липидните прекиси, инхибират ензимите и участващи в образуването на активни форми на кислорода”, допълва той.
Автентичното кисело мляко, сирене и кашкавал съдържат миристинова киселина, която има атерогенни свойства.
Медът, който е широко застъпен в автентичната балканска диета, балансира кръвното налягане и отлага диабета. Типичните храни на нашия полуостров се отличават с богатото си и разнообразно съдържание на биологично активни съставки. Това са освен киселото мляко, киселомлечните продукти и типичните сирена и традиционните зеленчуци - чушки, домати и в особено големи количества лук (бял, зелен и червен) и чесън. Те са източници на флавоноиди и каротеноиди, които действат силно очистващо от токсини и подобряват кръвообращението.
МЕСО 3 ПЪТИ СЕДМИЧНО ЗА ПЛОДОВИТОСТ
Британски учени твърдят, че консумацията на месо три пъти седмично е най-здравословно. Вегетарианството и отказът от животински протеини може да доведе до преждевременно стареене и да съкрати продължителността на живота. Крайните му форми - консумация само на плодове и зеленчуци, се отразяват пагубно и на плодовитостта. Експертите са достигнали до заключението, че месната диета предоставя определени важни протеини и вещества, които участват в размножителните процеси. Учените предупреждават, че прекаляването с месните продукти също е вредно.
Накълцаният лук подсилва имунната система
Само на Балканите се готви лапад и коприва, които са богати на каротеноиди, флавоноиди и желязо. Спецификата на кулинарната подготовка и обработка води до запазване на активността на съединенията. Например в миналото лукът не се е режел, а се е късал и кълцал. Така са се разкъсвали и клетъчните мембрани, активирала се е дейността на лизозомните ензими, а при досега с кислород се образуват активни устойчиви съединения, които на свой ред подсилват имунната система. Лютеницата пък, позната на всички балкански народи, приготвена от малко домати, червена капия и камби, доставя обилно количество ликопен. Той е известен със своята антиатерогенна и антиканцерогенна активност. Участието на лука в почти всички гозби и салати осигурява на организма достатъчно количество флавоноли с типичните си представители - квертеолин и кемпферол. Чушките съдържат флавоноли и флавони (лутеолин и апигенин), с по-високо съдържание в зелената капия, отколкото в червената. Те са богати и на витамин С и Р. Това съчетание укрепва кръвоносните съдове и намалява пропускливостта на стените им. В пипера се съдържа повече провитамин А, отколкото в морковите: ежедневната консумация на 30-40 грама чушки стимулира растежа на косата, подобрява зрението, кожата и лигавиците. Лютивите чушки помагат за нормализиране на мозъчното кръвообращение, предотвратяват развитието на атеросклероза и подобряват състоянието при бронхиална астма, кашлица, възпалено гърло и грип. /monitor.bg
Храните на българите, тяхната комбинация и правилна пропорционалност в отношението белтъчини, пектини и фибри са уникални. Затова и тяхната кухня е мехлем не само за стомаха, но и за редица заболявания, единодушни бяха чуждестранните лекари. С нея може да се излекува гастрит, язва, дори заболявания на
ставите и костите
както и да се подсили работата на сърдечния мускул, смятат те.
Секретът на автентичните нашенски, а не модернизирани манджи, е, че в тях се съдържат много чушки, при това леко или повече лютиви, лук, готви се предимно под похлупак, както е при гювечите. Всекидневната употреба на кисело мляко, но с Lactobacillus bulgaricus, балансира чревния тракт, поддържа постоянно добро размножаване на добрите бактерии, които от своя страна улесняват лесното отделяне на токсичните вещества. Нашенското сирене пък е отлично средство срещу остеопорозата, заздравява костите и подсилва работата на сърцето. Полезността на балканската диета се състои и в това, че в менюто, съставено по нея, месото присъства не повече от два пъти седмично. Според специалистите тя е уникална и с това, че четири пъти годишно хората на полуострова са постили в миналото и така са очиствали организма си от натрупаните отровни вещества и шлака в стомашно-чревния тракт.
„Традиционното балканско хранене от миналия век има добър ефект върху голям брой заболявания, включително и по отношение на коронарната сърдечна болест, убеден е доц. д-р. Светослав Ханджиев – член на Европейската академия на науките по хранене. - Храните ни са богати на антиоксидантни елементи и комплекси от биологично активни вещества, които неутрализират
свободните радикали
потискат синтеза на липидните прекиси, инхибират ензимите и участващи в образуването на активни форми на кислорода”, допълва той.
Автентичното кисело мляко, сирене и кашкавал съдържат миристинова киселина, която има атерогенни свойства.
Медът, който е широко застъпен в автентичната балканска диета, балансира кръвното налягане и отлага диабета. Типичните храни на нашия полуостров се отличават с богатото си и разнообразно съдържание на биологично активни съставки. Това са освен киселото мляко, киселомлечните продукти и типичните сирена и традиционните зеленчуци - чушки, домати и в особено големи количества лук (бял, зелен и червен) и чесън. Те са източници на флавоноиди и каротеноиди, които действат силно очистващо от токсини и подобряват кръвообращението.
МЕСО 3 ПЪТИ СЕДМИЧНО ЗА ПЛОДОВИТОСТ
Британски учени твърдят, че консумацията на месо три пъти седмично е най-здравословно. Вегетарианството и отказът от животински протеини може да доведе до преждевременно стареене и да съкрати продължителността на живота. Крайните му форми - консумация само на плодове и зеленчуци, се отразяват пагубно и на плодовитостта. Експертите са достигнали до заключението, че месната диета предоставя определени важни протеини и вещества, които участват в размножителните процеси. Учените предупреждават, че прекаляването с месните продукти също е вредно.
Накълцаният лук подсилва имунната система
Само на Балканите се готви лапад и коприва, които са богати на каротеноиди, флавоноиди и желязо. Спецификата на кулинарната подготовка и обработка води до запазване на активността на съединенията. Например в миналото лукът не се е режел, а се е късал и кълцал. Така са се разкъсвали и клетъчните мембрани, активирала се е дейността на лизозомните ензими, а при досега с кислород се образуват активни устойчиви съединения, които на свой ред подсилват имунната система. Лютеницата пък, позната на всички балкански народи, приготвена от малко домати, червена капия и камби, доставя обилно количество ликопен. Той е известен със своята антиатерогенна и антиканцерогенна активност. Участието на лука в почти всички гозби и салати осигурява на организма достатъчно количество флавоноли с типичните си представители - квертеолин и кемпферол. Чушките съдържат флавоноли и флавони (лутеолин и апигенин), с по-високо съдържание в зелената капия, отколкото в червената. Те са богати и на витамин С и Р. Това съчетание укрепва кръвоносните съдове и намалява пропускливостта на стените им. В пипера се съдържа повече провитамин А, отколкото в морковите: ежедневната консумация на 30-40 грама чушки стимулира растежа на косата, подобрява зрението, кожата и лигавиците. Лютивите чушки помагат за нормализиране на мозъчното кръвообращение, предотвратяват развитието на атеросклероза и подобряват състоянието при бронхиална астма, кашлица, възпалено гърло и грип. /monitor.bg
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1237