Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 11:14 - 31 невероятни и изключително любопитни факта, които не е нужно да знаете
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1389 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
31 невероятни и изключително любопитни факта, които не е нужно да знаете image

 

Колкото и любознателни да сте, колкото и ненаситни да сте в търсенето и поглъщане на информация по всевъзможни теми, чиито граници излизат далеч отвъд сферата на професионалната ви реализация, навярно ще се съгласите, че не всички знания, с които човек се сдобива целево или случайно, могат да бъдат приложени на практика. Или иначе казано остават ненужни и неизползвани през целия ни живот. Някои хора съвсем практично решават да не "товарят" мозъка си с "излишна информация". Докато други подхранват любопитството си за всичко на този свят, като поглъщат жадно енциклопедии и дори тясно специализирани научни статии, вълнувайки се много по-силно от описанието на някое явление или изненадващо откритие, отколкото от поредната еднодневна сензация, за която всички пишат и говорят днес, но забравят утре.

Ако бихте се самоопределели като поне малко любопитни и искате да научите още няколко нови факта, които може и никога да нямате възможността да приложите на практика (въпреки че сме убедени в потенциала на поне половин дузина от тях), но които на първи прочит ще изумят вас, а щом ги цитирате пред приятели или познати – и тях, създавайки предпоставка за интересни разговори, дискусии и дори спорове, не пропускайте да дочете тази статия!

image
Без добавения оцветител, най-популярната газирана напитка в света - Coca Cola - би била зелена на цвят.

image
Преди да бъдат създадени първите механични часовници (през XIV век в Европа), хилядолетия наред хората са измервали времето с най-различни уреди и системи с цел по-добрата организация на ежедневието си и разбирането на закономерностите в природата. Един такъв способ, изпълняващ функцията на хронометър или на днешните аларми, е поставянето на пирончета в горяща свещ. При изгарянето пирончето пада със звън в чинията, в която е поставена свещта.

image
Ако чувството на парене в устата и гърлото ви след изяждането на някаква люта храна е нетърпимо, хапнете лъжичка захар, за да неутрализирате ефекта незабавно.

image
На някои места в Германия в близост до домовете за възрастни има фалшиви автобусни спирки. Така ако излязат навън и не са сигурни накъде са тръгнали, обитателите на дома най-често отиват на спирката, вместо да се отдалечат и изгубят.

image
Водата филтрира червената и жълтата светлина, поради което водолазите виждат всичко в синкав цвят. За да видят реални цвят на обектите, леководолазите използват изкуствено осветление при гмуркането.

image
Всички бели мечки са левичари.

image
Слоновете използват гънките на кожата на гърба си, за да премазват комарите.

image
Ако твърде много ядки кашу бъдат поставени в един и същи контейнер, вътре в него ще протече процес по отделяне на топлина и окисляване.

image
Провеждането на дуели в Парагвай не е незаконно, стига и двамата участници да са регистрирани като кръводарители.

image
Американски уролог е купил пениса на Наполеон за $40 000.

image
10% от приходите на руския парламент идват от продажбата на водка.

image
В Китай човек навършва първата си година в деня на раждането си.

image
На английски език berry е термин от ботаниката - общото наименование на месести семкови плодове като домата, авокадото и гроздето, например. Отново на английски наименованието за ягода е strawberry, въпреки че ягодата на спада към тази група плодове, докато банан е banana, въпреки че бананът е вид berry.

image
Пчелите имат по пет очи. Три от тях са позиционирани на върха на главата на насекомото, а две по-големи се намират отпред.

image
Най-ранната употреба на символа ин- янг е открита в Рим, а не в Китай.

image
Притежанието и продажбата на дъвки в Сингапур са незаконни.

image
Жирафите могат да почистят с език ушите си.

image
Древните египтяни са премахвали изцяло веждите си при смърт на някои от котките си като израз на траур.

image
Само в австралийския английски думата mob се използва като понятие за стадо животни. В британската и американската версии на английския обаче mob няма такова значение и най-често се използва като жаргонен израз за гангстер. Като изключим мама Кенга и малкия Ру, трябва да си признаем, че в погледа на тези скокливци действително има нещо криминално…

image
Ако някога ви се случи да получите като прикачен файл архив, наречен 42.zip, не го разархивирайте за нищо на света! Това е zip бомба, наречена така, тъй като размерът на компресирания файл е само 42 килобайта, а след това става 4.5 петабайта!

image
Човешкото око никога не нараства, докато носът и ушите никога не спират да растат. Природата може да бъде толкова жестока…

image
За да измине една миля (1 км и 800 метра) един охлюв се нуждае от 115 дни!

image
Животът на една средностатистическа американска доларова банкнота е 18 месеца.

image
Ако две еднояйчни близначки се омъжат за двама еднояйчни близнаци, от генетична гледна точка децата на едната и на другата двойка ще бъдат братя и сестри.

image
В намиращия се насред пустинята Атакама град Калама в Чили никога не е паднала и капка дъжд.

image
Най-високото дърво в света е наречено Хиперион (това е името и на една от луните на Сатурн, както и на един от титаните – децата на Гея и Уран). Никой, с изключение на малцина учени, не знаят точното му местонахождение.

image
За разлика от жирафа, крокодилът не просто не може да оближе никоя част от главата си, а изобщо не може да изплези езика си извън устата.

image
Само една глътка морска вода съдържа милиони бактериални клетки, стотици хиляди единици фитопланктон и десетки хиляди зоопланктон.

image
В средата на XIX век във Франция е издаден патент от изключителна важност, позволяващ прилагането на процеса на създаване на фотографски изображения дагеротипия, за чийто изобретател се счита Луис Жак Манде Дагер, без заплащане като подарък към света… с изключение на Великобритания (през август 1839 френското правителство дава зелена светлина за публикуването на пълните, подробни инструкции за дагеротипията).

image
Котките нямат вкус за сладкото.

image
Никъде в оригиналната приспивна песничка за Хъмпти Дъмпти не се споменава, че този персонаж, популяризиран от Луис Карол в "Алиса в огледалния свят", е яйце.



от framar.bg



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367556
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930