Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2014 00:02 - 9 интересни традиции от цял свят
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
1



Коледа:
9 интересни традиции от цял свят

 

Семейство, сплотеност, веселие, аромат на канела, запалени свещи -
Духът на Коледа!

 


Коледна туршия (Испания/Германия)
Това е стара традиция, която повелява на елхата, сред другите украшения, да се окачи и краставичка или друг зеленчук от туршия. Първият член на семейството, който открие скритото парченце, получава допълнителен коледен подарък. Традицията е свързана с истории от Испания и Германия, но откъдето и да произхожда определено звучи забавна и различна.


imageКънките обуй си ти и на литургията иди (Венецуела)
Всяка година от 16 до 24 декември в Каракас, Венецуела, затварят за движение на МПС до 8 часа сутринта натоварените градки улици и това дава свобода за движение на 4 колела - кънки!
Във Венецуела е обичайно хората да присъстват на Misa de Aguinaldo (Ранна утринна литургия) и чрез затварянето на движението за коли и автобуси, всеки може да стигне с пързаляне до литургията навреме.


Паяжини? (Украйна)
Паяжината не е нещо, което автоматично асоциираме с Коледа. Но на украинското коледно дърво присъствието на паяк или паяжина съвсем не е необичайно. Легендата, съпровождаща традицията, разказва за много бедно семейство, което се събужда в коледната утрин и открива неукрасеното си преди това дърво, цялото покрито с паяжини, които сияят в сребристи и златисти отблясъци под лъчите на сутрешното слънце.


Кракери (Великобритания)
Коледните кракери са забавен елемент от празненствата в Обединеното кралство и страните от Британската общност. Те представляват картонени тръбички, увити в празнична хартия, усукана в краищата (като бонбони). Забавната част започва, когато двама души хванат двата края на "бонбона" и започнат да дърпат! С гръм и трясък, кракерът се чупи на неравни половини и в късметлията остава по-дългият край, който съдържа специална изненада (лакомство).
Кракерите са част и от новогодишните празненства в някои страни.


image


Пържено пиле (Япония)
Направете резервация за коледното си пиле днес! Хората, живеещи в Япония вече са започнали с поръчките за пържено пиле за Коледа. За разлика от традиционните за празниците в САЩ шунка и пуешко, и свинско в България, празничната трапеза на много японци включва пържено пиле. Въпреки, че по-малко от 1% от японското население са християни, чрез силата на маркетинга и рекламата, е станало обичайна практика да се яде KFC на Коледа. За десерт японците хапват вкусен коледен сладкиш.


imageКоледна вещица (Италия)
В Италия, децата си лягат с очакването магическо същество да им донесе подаръци - и не, не става въпрос за Дядо Коледа.
В италианския фолклор, стара вещица доставя подаръци и бонбони за децата на Богоявление - нощта на 5 срещу 6 януари. Конкурентът на Дядо Коледа, Бефана, обикновено се изобразява като стара дама, яхнала метла, обикновено покрита със сажди, тъй като влиза в домовете през комините. Подобно на традицията да се оставят бисквитки и чаша мляко за Дядо Коледа, в Италия оставят вино и храна за Бефана.


Метли (Норвегия)
След историята за Коледната вещица, ето и една за метли - в Норвегия има поверие, което гласи, че във всяко домакинство на Бъдни вечер метлите трябва да се скрият. Смята се, че вещиците и злите духове се надигат от гробовете си и могат да използват метлите, за да летят и да създават хаос до зори. Всъщност това напомня повече на Хелоуин, не мислите ли?


Коледен събор/SantaCon (САЩ)
Щом става дума за празненства, можете да попаднете на всякакъв род събирания! SantaCon, известно още като Santarchy, Santa Rampage, the Red Menace и Santapalooza, е събиране на хора облечени като Дядо Коледа или други коледни герои, вдъхновено от датската активистка театрална група Solvognen. Първият SantaCon се е провел в Сан Франциско през 1994 година. Днес в Ню Йорк, огромни групи хора се събират в дните около Коледа, за да отбележат празничния сезон, облечени от глава до пети като коледни символи. Градът е изпълнен със зелен и червен цвят, а Дядо Коледа и елфите разпръскват наоколо коледния дух.


Карвинг с репички (Мексико)
Репичките разказват истории на централния площад в град Оахака (Мексико) на 23-и и 24-и декември. Рождествени сцени, конквистадори, танцьори, исторически и митологични събития се извайват от репички от мексикански майстори, добавяйки още цвят към празненствата. Провежданият там Фестивал на репичките (El Festival de los Rabanos; Night of the Radishes/Noche de rбbanos) е единствен по рода си и включва танци, храна и карвинг с репички.
/beauty.fashion.bg





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1361805
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031