Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 11:05 - 6 исторически находки, които остават загадка
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1439 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
6 исторически находки, които остават загадка Тези предмети са невероятни за времето си image Гигантските каменни топки в Коста Рика
image

За първи път са открити през 30-те години на миналия век от работници при разчистване на джунглата за бананови плантации. Според местните легенди в центъра на всяко топче имало скрито злато. Доста от кълбата били взривени или разсечени, но вътре не било открито нищо. Предположенията на учените за създаването на тези сфери за мъгляви – например били направени като символи на небесни светила или пък с тях се маркирали границите между териториите на различните племена.
Багдадската батерия
image
  Загадъчното нещо е открито по земите, където е била Месопотамия. Наричат го „Багдадската батерия". Това е 13-сантиметров съд, през гърлото на който е прекарана желязна пръчка със следи от корозия. Във вътрешността на съда има меден цилиндър, а в цилиндъра – желязна сърцевина. Устройството би могло да създаде евентуално ток с напрежение 1 волт, смятат учени. Сред хипотезите е, че батерията може би се е използвала в процеса на галванизация на златото. 
Ръкописът на Войнич
image
  Този манускрипт е най-загадъчната книга в света. Няма автор, написана е на непознат за учените език, изобилства от необясними символи и странни илюстрации. Написаното не прилича на нито една от известните буквени системи. Криптографите са в шах и нямат мнение по въпроса.
image
  Златните фигурки на инките
image
  Златните фигурки на инките, намерени в Южна Америка, външно приличат на някакви летателни апарати. Без да е ясно какъв е първообразът. През 1996 година германските авиомоделисти Алгунд Енбом и Петер Белтинг създават две точни, увеличени 16 пъти копия на така нареченото колумбийско златно самолетче. Добавят на моделите двигатели и системи за радиоуправление и ги пускат да правят сложни фигури.
image

  Генетическият диск
image
  На него са изобразени неща, фигури и процеси, които съвременният човек може да наблюдава само с микроскоп. Показаното най-много прилича на процеса на зачатие и развитие на зародиша. Възрастните хора на диска са с доста странна форма на главата... Дискът е от лидит – изключително здрав камък. Не е ясно как е обработван, нито кой го е правил.
Механизмът от Антикитира
image
  Антикитирският механизъм е най-старият известен изчислителен механизъм, нещо като първи аналог на съвременния компютър. След десетки години изследвания и наблюдения учените успели да разберат, че устройството показва положението на Слънцето, Луната и придвижването на планетите по небесния свод, предсказва слънчеви и лунни затъмнения и други знаменателни събития като Олимпийските игри например. www.adme.ru



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1368189
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930