Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2015 19:32 - Еньовден – денят на прастари магии и гадания
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 991 Коментари: 0 Гласове:
2



Еньовден – денят на прастари магии и гадания

Един от големите неподвижни християнски празници е Еньовден, чието място в календара съвпада с лятното слънцестоене, когато денят е най-дълъг, а нощта – най-къса. С тази си характеристика той е важен за хората, живеещи по нашите земи още от древността. Това определя и същността на свързаните с него традиционни представи, поверия и вярвания. Затова е свързан с толкова прастари магически обредни практики и гадаене.
Според народа от Еньовден започва далечното начало на зимата, за което казва поговорката: „Наметнал си Еньо кожуха, та да върви за сняг”. Във връзка с астрономически важната същност на слънцестоенето е широко разпространената представа, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето, то трепти, играе, къпе се в росата и който види това ще бъде здрав през годината, а пък за който види сянката си (особено без глава или наполовина), това предвещава тежка болест и даже смърт.
Общо българска е представата, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Затова на този ден преди изгрев старите билкари и лечители ги събирали най-много. На Еньовден, преди да се „роди” слънцето, жени-баячки и магьосници ходели сами да берат билки – за да не научи никой ценното им знание. За еньовденски треви и билки тръгват и други стари и млади жени и моми. От набраните цветя и треви правят еньовски (яновски) китки и вият венци, вързани с червен конец. Някъде правят толкова китки, колкото души са в семейството, наричат ги и ги оставят през нощта навън под стряхата или на покрива. Сутринта, по това дали китката е свежа или не гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек – с тях препушват, т.е. кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците.
Билките, които се берат на Гергьовден, Йеремия и Спасовден се използват повече за лекуване на добитъка, а еньовденските са най вече за хората. С тях се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза. Вярвало се, че за всяка болка си има билка, само за половин болест – няма, защото билките са 77 и половина.
Важен елемент на еньовденската обредност е измиването за здраве във вода (на река). Лечебната сила на речната вода се обяснява с това, че слънцето се е окъпало в нея (източните славяни наричат празника Йоан Купала). Целият празничен комплекс е едно сложно преплитане на обредите за здраве с култа към водата и слънцето, както и вярата в плодоносната и лечебна сила на еньовденската роса. Върху тази вяра са изградени и магическите практики в далечното минало жени-магьосници (мамници, бродници) да „обират” чуждите ниви (яхнали кросното от стана, голи и в пълно мълчание) като събират в тъмни зори росата от житата и я отнасят в своята нива. Разбира се всеки стопанин е вземал мерки срещу това зло, заженвайки от нивата си по няколко класа, за да си запази берекета.
На този граничен във времето ден се правят и много гадания за плодородие, здраве и задомяване – напяват се пръстени, прави се обичаят Еньова буля. Обредното лице, което дълбоко в същността си е съдбата, обикновено е малко момиченце – натъкмено като невеста. Момите го носят по ниви и ливади, край селските кладенци и във всяка къща, където пеят песни-предсказания за добруване и имотност. Изваждайки пръстените от котлето с мълчана вода, нощувало под трендафил, малката „Фата Моргана” наричала за любов и женитба, отговаряла на въпроси за здраве и берекет. Някога хората вярвали, че „каквото е казано – ще стане!”.

източник: http://myvelikoturnovo.com/…/%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1362709
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031