Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2015 10:20 - Удобният мит за мъжката полигамия
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 2126 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Удобният мит за мъжката полигамия

Слушам разкази на клиентки, приятелки, самата аз наблюдавам и разбирам, че мъжката полигамия е един много удобен мит. 

Под мъжка полигамия нямам предвид ситуациите, в които мъжът е имал отношения с една жена, разлюбил я е или е изгубил интерес към нея, разминали са се в ценностите или нещо подобно, и после е срещнал друга жена. Това е най-нормалният и естествен ход на живота.

Под полигамия аз разбирам наличието едновременно на няколко жени и поддържането на няколко паралелни връзки, честата смяна и леката подмяна на партньорки. Нещо като месомелачка.

Прието е мъжката полигамия да се свързва с инстинктите и да се обяснява с тях. Природата, казват, мъжката природа била такава – че имат неосъзната потребност да оплодят максимален брой женски. Ако на 20-25 годишна възраст това все още може да се обясни с мъжката физиология и с повишения натиск на хормоните върху мозъка, то такова поведение на 40 години и нагоре е съвсем друга история.

На мен ми се струва доста изморително съчиняването на безброй измислици и извинения ту за едната, ту за другата жена, съществуването едновременно на няколко паралелни легенди за себе и постоянния контрол върху поведението... защото жените са глупави. От страни погледнато е просто суета на суетите. И някаква къртовска работа. За един зрял човек това би било много стресиращо.

Мисля, че цялата тази история в живота на мъжа се случва заради една добре известна психологическа причина – дълбока душевна рана от недостиг на любов. Дали още от майката, дали от жената, на него му е нанесена сериозна травма. Но за себе си и за околните той намира хиляди оправдания – ами, така е устроен, той си е мачо, жените го харесват... А дълбоко в неговата душа стои истината, скрита и от самия него – тъга, самота и липса на любов. Отсъствието на любовта вътре в човек е своеобразна личностна непълноценност.

За да обичаш другия, трябва да се потопиш в него, да му отдадеш частица от себе си, да се довериш... А това е страшно, любовта може да бъде болезнена. Докато сексът е напълно безопасен и за ума, и за сърцето.

Добре би било, ако сексът можеше да запълни тази празнина в душата, нали... Но празнина, получена от липса на любов, може да се запълни само с любов. Точно затова на тези мъже им е толкова важно да получат не само интимност, но и да накарат жената да се влюби. И ако успеят, това е балсам за душата им... дори за известно време те се чувстват прекрасно. Но това е едно безкрайно преследване, един лов с много трофеи, но без победител.

Секса с различни партньорки, безчислените неангажиращи връзки са същата зависимост, както и всички други зависимости. И няма как да се подреди цялостният пъзел на личността.
А без цялостност няма нито мир, нито хармония.

Автор: Лилия Ахремчик, психолог и треньор
Превод: Gnezdoto




Гласувай:
6



1. vencivaleri1951 - За да има полигамия при мъжете
15.09.2015 11:46
в повечето случаи имаме полигамия и при жените. Щото тази честа смяна на партньор, паралелни връзки нали стават преди всичко с жени.
Физиологията не обуславя моногамия. Точно обратното е. След като може да се получи желание/у мъж, жена- без значение/ при контакт с непознат само на физическо привличане, танц, книга, еротичен филм то е ясно че съзнание или под съзнание дори нямат участие. Реакциите често са инстинктивни и наистина са резултат на заложения стремеж да се продължи рода. Човекът в развитието си далеч повече време е бил абсолютно полигамен и въобще не е познавал моногамията. Притежанието на имот и други блага/ на кого да ги остави/ както и религиозни норми поставят основите на моногамията. То и за това наказанията съгласно религиозните норми за изневяра са толкова сериозни. Клада, пребиване с камъни, давене, разкъсване...
цитирай
2. troia - Има
15.09.2015 12:38
жени и мъже, които просто обичат да живеят по този начин. Не, че им трябва любов, така им е хубаво. Различни партньори, връзки, нови емоции, разнообразен секс. Защо пък трябва да ги съжаляваме? Горките...душата им е празна, нешастна, неудовлетворена. Всеки сам избира начина си на живот.
Просто не е желателно да попадаш на тях.:))
цитирай
3. emotion3 - това става при хора които не са в л...
17.09.2015 00:28
това става при хора които не са в любовта а само са я опознали повърхностно, като от фалциране,рикошет-разбираш ме не са опитали от дълбоката вода аз в младоста имах много връзки и то преди за начесване на еготоси-бройки и само бройки. членска суета не опознах в дълбочина какво е истинска връзка гледам познатите си и виждам грешките им в отношенията с партньорките им, но моето е теория как трябва да бъде,само...........хубава статия замисля
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367793
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930