Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2015 13:15 - 5 МОЩНИ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ТРИКА, КОИТО ПРОМЕНЯТ СЪЗНАНИЕТО
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 2780 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Можем ли да проникнем зад кулисите на мозъка и да разберем кога и кои инстинкти управляват нашите решения и защо възприемаме света по даден начин? Описаните по-долу 5 психологически ефекта са вашият пропуск за този таен свят, пише Мениджър NEWS.

1. Харесвате се на другите повече, когато допускате грешки

Тези, които с всички сили се стремят да бъдат безпогрешни, са ни по-малко симпатични от тези, които допускат пропуски. Грешките ни правят по-човечни. А съвършенството създава дистанция и дразнеща аура на непобедимост.

Това е т.нар. “Ефект на провала”, проверен научно от психолога Елиът Арънсън. Участници в извършен от него експеримент слушали записи на хора, играещи във викторина. На част от записите се чувало как някои от състезателите изпускали чашите си с кафе. Участниците в изследването единодушно посочили като най-симпатични именно тези, които разливали кафето.

2. Големите очаквания създават нова реалност

Ако вярвате в нещо, то ще се случи рано или късно. Това е т. нар. “Ефект на Пигмалиона”, изследван от психолога Робърт Розентал в неговата школа.

Веднъж, в началото на учебната година, той показал на преподавателите в школата му списък на ученици с много високи резултати на тест за измерване на IQ. Но, списъкът не отговарял на реалните резултати –  Розентал просто избрал и въвел имената на учениците на случаен принцип.

В края на годината именно те показали значително по-високи резултатите от всички останали.

„Моделираните” от Розентал очаквания на учителите към децата от списъка били по-високи и тези очаквания създали нова реалност. Розентал обяснява резултатите от своя експеримент така: това, което един човек очаква от друг, може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

3. Колкото по-голям избор имаме, толкова по-малка е вероятността да сме доволни

Познато ли ви е разкаянието на купувача? Купува нещо спонтанно, а след това започва да съжалява: можеше да го взема по-евтино, да изчакам намаленията, другият модел беше по-добър и т.н.

Дори и нашето окончателно решение да е съвършено правилно, пак може да сме недоволни ако сме имали прекалено голям избор. Това е т.нар. „Парадокс на избора” – колкото е по-голям, толкова по-сложно е да се намери удовлетворяващо решение.

4. Колкото повече хората виждат, че се нуждаете от помощ, толкова по-малка е вероятността да ви помогнат

Ако имате нужда от помощ, не я търсете в тълпата. Ще сработи „Ефектът на свидетеля”.

Той е изследван и описан от психолозите Биб Латан и Джон Дарли. Накратко, когато доброволците в техния експеримент били информирани, че са единствените очевидци на нечия нужда от помощ, се отзовали 85% от тях. Когато редом с тях се намирал още един човек – процентът паднал до 65%. А когато наоколо имало още 4-ма свидетели, на помощ се отзовали само 31%.

Това е обяснението защо често свидетели на произшествия или престъпления не се опитват да помогнат на пострадалите – всеки смята, че някой друг ще повика полиция, бърза помощ и т.н. Единственият очевидец обаче осъзнава много бързо, че само той може да помогне и действа много по-бързо и решителни.

5. Вашите грешки не са толкова очевидни, колкото вие мислите

Усещането, че околните постоянно ни наблюдават е единствено и само игра на въображението. Параноята и неувереността в себе си, които чувстваме всеки път, когато допуснем грешка, не отразяват реалността.

Това е т.нар. „Ефект на прожектора”, проверен от екип психолози, който помолил група доброволци цял ден да носят странна тениска, а след това да оценят колко хора са ги забелязали. Оценките на участниците в експеримента били двойно по-високи от фактическото количество. Изводът е категоричен: вие се намирате в центъра на внимание много по-рядко, отколкото смятате. Успокойте се и бъдете себе си, без значение къде се намирате и колко хора има около вас.

Източник: bufferapp




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1361794
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031