Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2013 22:08 - Чувал злато изскочи при разкопки в могилата Памуклията
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1252 Коментари: 0 Гласове:
0





  Чувал злато изскочи при разкопки в могилата Памуклията  http://e-burgas.com

imageАрхеолози изравят от могилата неоткривани досега уникални бижута от I век след Христа

Всички открити находки вече са прибрани в ателиетата за реставрация на Археологическия музей в Пловдив.

Уникални златни накити на богата жена от I век след Христа откриха археолозите в могилата Памуклията край пловдивското село Брестовица. Брошка и шнола от истинско злато доказват, че в този гроб е била положена знатна дама, вероятно съпругата на високопоставения воин, чието погребение специалистите разкопаха и проучиха преди дни, пише „Марица”.

Първоначално акцент в колекцията е шлемът с формата на човешка глава с изображение на релефна коса, с фриз, украсен с фигури от митологични сцени, два набузника, също богато декорирани с релефни фигури, свързани с древните митове и вярвания. Перла на разкопките обаче са златните бижута.

image

Златна брошка от I век след Христа

Безценната сбирка находки от този хълм се попълва и с пълен набор от тоалетни принадлежности, грижливо подредени в кутия. Те са личните вещи на жената, която е погребаната чрез кремация. Положени са заедно с костите след изгарянето, обяснява ръководителят на археологическата експедиция д-р Костадин Кисьов.

Брошката е с триъгълна форма, фино украсена с филигран, в ъглите има апликирани орнаменти от емайл, които приличат на плетена дантела. На гърба са запазени иглата и щифтът, с които бижуто се е прикрепвало за дрехата – всичко от чисто злато.

 

Висулката – старинна шнола за коса, впечатлява с големината и вида си. Тя е масивна с форма на полусфера и със няколко златни гранули. Функцията є е била да хваща кичури, но е служела и за украса, обяснява специалистът.

image

Древна шнола за коса

Златни накити от толкова ранен период и такъв тип не са откривани досега, казва Кисьов. Нещо повече – ценните дамски аксесоари са били в дървено сандъче с бронзов обков. Във вековете дървото е изгнило, но апликациите, ключалките, дръжките от сребро и бронзовото дъно на кутията са се запазили. В нея са намерени три стъклени балсамарии, на дъното им има изсъхнали утайки в тъмен цвят. Тепърва ще се прави химичен анализ на състава на материала. В гробното огнище е имало и малък бронзов леген, две големи глинени балсамарии за помада, и бронзова патера – канче за поливане с вода, нещо като тасче за баня с дръжка.
Това богатството за археологическата наука потвърждава тезата, че могилата е скрила за наши дни цял фамилен некропол от първите векове. Екипът свързва новооткрития гроб хронологически с разкритите вече две погребения на тракийски воини-пълководци, защото жената е положена съвсем близо до тях. И намерените при нея бронзови съдове са еднотипни като начин на производство и като форма с тези, открити в мъжкото погребение, уточнява Кисьов.
Те са щастливи, че са част от проучването на най-голямата и най-богатата могила в Южна България. Тя крие уникални находки отпреди 2000 г.

image

Екипът от археолозите, които откриха златната находка

През първите няколко седмици бяха открити огромна мраморна урна, захлупена с капак, с две големи дръжки, декорирана с растителни орнаменти, бронзова лампа, монета, бронзов леген за хигиенни нужди, бронзови съдове с митологични фигури – все гробни дарове, които са неразделна част от тракийските ритуални преселения на покойника.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1363014
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031