Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2013 21:59 - Най-нелепо откритите нови видове
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1905 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


  Най-нелепо откритите нови видове 359.bg
   

Когато четем за учени, открили нови видове, обикновено си представяме някой, който броди из неизследваните кътчета на амазонската джунгла и се натъква на нов вид маймуна или може би на Голямата стъпка. Но светът е пълен със същества, допреди неизвестни на науката, които са се появили на най-нелепите места.

1. Нов вид морски таралеж е открит в eBay

Д-р Саймън Копард, зоолог от Националния исторически модел в Лондон, е известен с откриването на нов вид морски таралеж (може би не точно известен). Но той не е претърсвал океанското дъно, за да направи откритието си – просто е сърфирал в интернет няколко часа и се е натъкнал на човек, който продавал въпросния морски таралеж за 10 кинта.

След като потвърдил, че наистина е открил нов вид, Копард го кръстил Coelopleurus exquisitus заради невероятните му цветове. Макар да го купил доста изгодно, след това цената на вида в eBay скочила на $138.

image

2. Десетки нови видове са открити на азиатските пазари

През 2010г, експертът по гущерите Лий Гризмър от Калифорния получил обаждане от свой колега във Виетнам, който пътувал през малко градче и се натъкнал на ресторант, където сервирали непознати ястия. Нямаме предвид, че човекът просто не ги е бил опитвал преди – буквално сервирали вид гущер, който преди това никой не бил наблюдавал в дивата природа.

Лий помолил да му запазят няколко живи гущера, но когато пристигнал 8 часа по-късно, готвачът ги бил сготвил всичките и ученият трябвало да изследва вида сготвен. За щастие открил друг ресторант в града, който сервирал същите гущери. Лий установил, че наистина ставало въпрос за нов вид и на всичкото отгоре всички индивиди от него са женски. Те не се възпроизвеждат сексуално, а просто се клонират, което е доста необичайно.

Този сценарии очевидно се случва доста често – азиатските пазари гъмжат от неизследвани видове. Така например през 2007г учени откриха 20 нови вида акули и скатове.

image
 

3. Нова игуана се появила в холивудски филм

„Синята лагуна“ (The Blue Lagoon) е ужасен филм от 80-те, известен с участието на 14-годишната Брук Шийлдс (Brooke Shields), която играе в множество секс сцени и прекарва по-голямата част от филма разголена. Но въпреки това, филмът показа спиращи дъха гледки от островите Ясава, както и игуана, която никой не бил виждал преди това.

Американците явно изпитвали нужда да добавят малко диви животни, за да отвлекат вниманието от секс сцените с малолетни, така че открили някаква случайна игуана и я вкарали в сцената, защото изглеждала готина. Но Джон Гибънс, експерт по влечугите, който гледал филма (вероятно поради интереса му към игуаните, а не толкова към децата, които го правят в джунглата), забелязал гущера и не успял да го разпознае. Оказало се нов вид игуана.

image

4. Нови насекоми са открити в сайта Flickr

Откриването на екзотични нови насекоми обикновено включва претърсването на гъста джунгла с лупа в ръка. Това обаче не се отнася за Шон Уинтъртън, който разглеждал галерия с насекоми във Flickr, когато се натъкнал на вид златоочица, която не разпознал. А както вече сигурно сте разбрали, да види нещо, което не разпознава, за учения обикновено е голяма работа.

След като пратил снимката на други експерти, те потвърдили, че в действителност е нов вид муха. Няма и година по-късно, същият фотограф, Хок Пинг Гуек, успява да открие още един вид, който той заловил и изпратил за изследване. Оказало се непознат вид зелена златоочица.

image  
 

5. Нов вид медуза е открит в аквариум

Океаните са големи и страховити места. В тях има много неща, повечето от които доста гладни. Вероятно никога няма да документираме цялата екосистема на океана, но от време на време откриваме по нещо неочаквано и го излагаме на показ в морската градина.

Това се е случило, когато д-р Лиса-ан Гершуин, експерт по медузите, отишла в аквариума Townsville Aquarium в Австралия през 2008г. Тя вече била открила 158 нови медузи, една от които стимулира мъжката ерекция.

Така, когато Гершуин посетила аквариума, явно по навик открила нов вид медуза зад стъклото. Което е странно, понеже целта на аквариумите обикновено е да представят същества, които науката вече е идентифицирала. Явно в Австралия просто грабват каквото успеят да открият и го хвърлят в аквариума.

image

6. Непознатите видове бактерии са навсякъде

Ако някой учен ви каже, че киселото мляко, което ядете, съдържа допреди неизвестен вид бактерия, вероятно ще изтичате да си промиете стомаха. Никой не иска да чуе, че е погълнал нещо, което е загадка за науката. Но вероятно няма нужда да се притеснявате, защото науката си няма никаква представа какво има в храната ви.

Вярно е, че учените са открили напълно непознати видове бактерии в киселото мляко, но това не е нищо в сравнение с риска, който поемате с кашкавала или сиренето. Учените непрекъснато откриват нови бактерии в тях.

Но дори да спрете да ядете млечни продукти, това не означава, че ще се отървете от непознатите бактерии, защото тялото ви е като едно голямо парче кашкавал. Учени от Северна Каролина са изследвали пъповете на 60 доброволци и са анализирали микроорганизмите, живеещи в тях. Открили общо 2368 вида бактерии, като 1458 от тях били неизвестни до тогава.

Оказва се, че няма място на Земята, където да не се откриват странни, нови бактерии. „Чистите стаи“ на НАСА например са проектирани да бъдат напълно изолирани от бактериите, за да не замърсяват чувствителните инструменти. Но при тестове в тези стаи са били открити 193 различни вида бактерии, като поне 13 от тях са били непознати. НАСА търсят живот на други планети, а дори не знаят колко извънземни са изяли на обяд днес.

image  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1362696
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031