Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2013 12:45 - Европейците са овкусявали храната си още преди 6000 г.
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



Европейците са овкусявали храната си още преди 6000 г.

rozali.com

Европейците имали вкус към пикантната храна още преди най-малко 6000 години.

imageЕвропейците са овкусявали храната си още преди 6000 г.

Учени установиха следи от чеснова горчица в останки от древни глинени съдове, открити в днешни Дания и Германия. Подправката била открита заедно с останки от мазнина от месо и риба. Изследователите, чието проучване е публикувано в списание Pols One, изтъкват, че чесновата горчица притежава малка хранителна стойност и следователно трябва да е била използвана за подправяне на ястията.

"Доколкото ми е известно, това е най-ранното доказателство за подправка, използвана в Западнобалтийския регион - нещо, което по същество няма никаква хранителна стойност, но има стойност от гледна точка на вкуса", заяви ръководителката на изследването доктор Хейли Саул от университета в Йорк, Великобритания.

Учените изследвали овъглени останки в глинени съдове, датирани отпреди 5800 до 6150 години. В тези останки се съдържали следи от микроскопични силициеви камъчета, известни като фитолити, които могат да се използват за установяването на растенията, от които произлизат. Именно тези фитолити показали присъствието на горчица в овъглените останки.

Изследователите открили повече фитолити в останките, взети вътре в глинените съдове, отколкото в тези отвън, което според тях показва, че те са пряк резултат от кулинарни практики. Резултатите опровергават предишни схващания, че ловците-събирачи се интересували само от търсенето на калорична храна. Д-р Саул смята, че това показва наличието на определена кухня.

Учените от Йорк вярват също, че праисторическите готвачи са стривали семената.

"За да получите аромата, трябва да ги стриете. Подозирам, че ако те не са стривали семената, вероятно щяхме да открием повече непокътнати семена в останките", казва д-р Саул. Макар това да е първото доказателство за използването на подправки в Европа, овкусяването на храната е било често срещана практика в Близкия Изток много по-рано. "В Израел има пещера, където беше открит кориандър, а тя е датирана отпреди близо 23 000 години. Трудно е обаче да си създадем представа как точно е бил използван", допълни д-р Саул. /Би Би Си /




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367726
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930