Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
26.09.2013 16:09 -
с поздрав от есента
Дюлята - с поздрав от есента
Hera.bg
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме, за да ни предложи горещ чай с несравнимо ухание в студените зимни вечери. В Англия сладкото от нея е признато за същински деликатес. В миналото са и придавали магически свойства. Вярвало се е, че присъствието й в стаята пречиства въздуха и пази от болести и зли очи.
История и особености на дюлята
Дюлята е топлолюбива, не изискваща много вода и вирееща на надморска височина до 600 м. Данни за отглеждането и има още от преди 4000 години. Като нейна родина се посочват Кавказ и Северен Иран. Някои учени приемат, че този плод е “ябълката на раздора”, станала причина за Троянската война. Като доказателства изтъкват факта, че по това време в Троя все още не са се отглеждали ябълки и историята, която твърди, че по времето на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастливо семейство. Римляните я наричат “melimelum”- в превод “медена ябълка”, а според гърците тя е била символ на плодовитостта.
Плодовете се берат, когато добият жълтеникав цвят, а мъхът им, който има за цел да ги пази от загниване, стане лесно отстраним. Семената на узрялата дюля са оцветени в тъмнокафяво. В суров вид този плод не е никак полезен за стомаха, а и е твърде кисел и стипчив, поради високото съдържание на дъбилни вещества. Леко сварена или печена, дюлята е господар на прекрасния вкус, а и на здравето ни. Притежава изключително благотворно въздействие върху нашия организъм, а лечебните и свойства са трудно изброими.
Съдържание
На първо място дюлята се характеризира с високото съдържание на пектин- от 1,5 до 3%, който е много полезен за изчистване на отпадъчните продукти от червата и за борба с лошия холестерол. Същото прави и съдържащата се целулоза. Да не забравяме и калия, калция, магнезия, желязото и фосфора, които не са в никак малко количество. Както и витамините А, C, E, B1, B2, B6. Извлеците от дюля са богати на слуз, която се оказва полезна при прием на лекарства- намалява дразнещото действие на медикамента върху стомаха и забавя резорбацията му.
А сега погледнете към способностите на този плод:
подходящ за лечение на заболявания на белите дробове и дихателната система
помага при ларингити и фарингити
при кашлица и простуда чаят от дюля е задължителен
при пристъпи на астма- отвара от листата й
при анемия- екстракт от пресни плодове
тонизира храносмилането
укрепва сърцето и черния дроб
понижава кръвното налягане
действа добре при сърцебиене и повръщане
помага при махмурлук
лекува гастрит- отвара от семките й
препоръчва се при хемороиди- под формата на компреси
благоприятства излекуването на цистит
отстранява лошия дъх
премахва лунички и свива разширени пори при мазна кожа
придава блясък на косата- разтриване на корените и с чай
действа добре дори на настроението
Видове
У нас са разпространени седем вида дюля- Асеница, Хемус и Триумф, които са най-хубавите сортове- средноедри, Португалска, която е най-едрият вид, Берецки- унгарски сорт, Тримонциум и Пазарджишка, които не се отличават с кой знае какви вкусови качeства и са сравнително дребни.
Който и сорт да изберете, със сигурност ще можете да си направите едно от нещата, които обожавам- сладко от дюли.
Рецептата е елементарна:
Поставяте в тенджера литър вода и килограм захар, докато заврат. Добавяте един килограм настъргани дюли и варите, докато сместа омекне и се сгъсти. Затваряте в буркани и “добре дошли прекрасни сутрешни палачинки”!
После кажете, че природата не ни е дарила с толкова много вълшебни лекарства под формата на плодове и зеленчуци!
Hera.bg
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме, за да ни предложи горещ чай с несравнимо ухание в студените зимни вечери. В Англия сладкото от нея е признато за същински деликатес. В миналото са и придавали магически свойства. Вярвало се е, че присъствието й в стаята пречиства въздуха и пази от болести и зли очи.
История и особености на дюлята
Дюлята е топлолюбива, не изискваща много вода и вирееща на надморска височина до 600 м. Данни за отглеждането и има още от преди 4000 години. Като нейна родина се посочват Кавказ и Северен Иран. Някои учени приемат, че този плод е “ябълката на раздора”, станала причина за Троянската война. Като доказателства изтъкват факта, че по това време в Троя все още не са се отглеждали ябълки и историята, която твърди, че по времето на цар Соломон е имало закон, според който младоженците трябвало да ядат дюли в деня на сватбата си, за да имат щастливо семейство. Римляните я наричат “melimelum”- в превод “медена ябълка”, а според гърците тя е била символ на плодовитостта.
Плодовете се берат, когато добият жълтеникав цвят, а мъхът им, който има за цел да ги пази от загниване, стане лесно отстраним. Семената на узрялата дюля са оцветени в тъмнокафяво. В суров вид този плод не е никак полезен за стомаха, а и е твърде кисел и стипчив, поради високото съдържание на дъбилни вещества. Леко сварена или печена, дюлята е господар на прекрасния вкус, а и на здравето ни. Притежава изключително благотворно въздействие върху нашия организъм, а лечебните и свойства са трудно изброими.
Съдържание
На първо място дюлята се характеризира с високото съдържание на пектин- от 1,5 до 3%, който е много полезен за изчистване на отпадъчните продукти от червата и за борба с лошия холестерол. Същото прави и съдържащата се целулоза. Да не забравяме и калия, калция, магнезия, желязото и фосфора, които не са в никак малко количество. Както и витамините А, C, E, B1, B2, B6. Извлеците от дюля са богати на слуз, която се оказва полезна при прием на лекарства- намалява дразнещото действие на медикамента върху стомаха и забавя резорбацията му.
подходящ за лечение на заболявания на белите дробове и дихателната система
помага при ларингити и фарингити
при кашлица и простуда чаят от дюля е задължителен
при пристъпи на астма- отвара от листата й
при анемия- екстракт от пресни плодове
тонизира храносмилането
укрепва сърцето и черния дроб
понижава кръвното налягане
действа добре при сърцебиене и повръщане
помага при махмурлук
лекува гастрит- отвара от семките й
препоръчва се при хемороиди- под формата на компреси
благоприятства излекуването на цистит
отстранява лошия дъх
премахва лунички и свива разширени пори при мазна кожа
придава блясък на косата- разтриване на корените и с чай
действа добре дори на настроението
Видове
У нас са разпространени седем вида дюля- Асеница, Хемус и Триумф, които са най-хубавите сортове- средноедри, Португалска, която е най-едрият вид, Берецки- унгарски сорт, Тримонциум и Пазарджишка, които не се отличават с кой знае какви вкусови качeства и са сравнително дребни.
Който и сорт да изберете, със сигурност ще можете да си направите едно от нещата, които обожавам- сладко от дюли.
Рецептата е елементарна:
Поставяте в тенджера литър вода и килограм захар, докато заврат. Добавяте един килограм настъргани дюли и варите, докато сместа омекне и се сгъсти. Затваряте в буркани и “добре дошли прекрасни сутрешни палачинки”!
После кажете, че природата не ни е дарила с толкова много вълшебни лекарства под формата на плодове и зеленчуци!
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1237