Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2013 16:01 - Феноменалният случай на мъртвия от век лама, който все още е жив
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 615 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.10.2013 16:03


  Хамбо Лама се завърнал след смъртта си, както обещал

Мнозина монаси познават смъртта, умирайки при медитация и освобождавайки се от земното си съществувание. Те могат да медитират десетки години и техните тела не се разлагат. Пример за това е медитиращият лама в Бурятия – Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама).

Хамбо Лама седи в поза лотос и не се движи, не приема храна и не реагира на външни дразнители. Той е мъртъв от почти 100 години.

Но всички лами от Иволгински дацан – най-стария будистки манастир в Русия – говорят за него като за жив. Например, ако поискате да се запознаете с него, настоятелят на Иволгинския дацан Дагба Очиров ще ви отговори така:

"Сега той почива. Когато настъпи Денят, той ще вземе участие в службата. Ще могат всички да говорят с него", пише Комсомолская правда.

Известно е, че през 1867 година 15-годишното сираче Даши-Доржо Итигелов дошъл в един от бурятските дацани, за да посвети живота си на духовната практика.

Според легендата в едната си ръка той носел тояга, а в другата – човешки череп. Направил такова впечатление на ламата, който го обучавал, че му предложили стипендия – 5 рубли на месец, а жителите на околните села плащали за него данък, освобождаващ го от воинска служба.

Няма официални документи за това как е умрял Даши-Доржо Итигелов. През 1927 г. той призовал учениците си, казал им, че ги напуска, но че ще се върне един ден. На прощаване помолил да прочетат за него Харе Намши – молитва "благопожелание за отиващия си", която се произнася над мъртвите. Всички присъстващи отказали, затова Итигелов я зачел сам, след което го последвали и учениците му. Под нейните думи Хамбо Лама си отишъл от живота на 75-годишна възраст.

imageПогребали го вертикално, седящ все така в позата лотос, в саркофаг от кедър. За да го извадят през 2002 година – един от монасите получил видение, че така трябва да се постъпи. Ексхумацията била проведена в присъствието на представители на властите и учени. Последните потвърдили – нетленното тяло на покойния представлява необясним феномен.

Будистите нямат практика да посещават гробовете на предците си. Но Хамбо Лама им завещал да извадят тялото му след 30 години. Той бил разкопан малко по-рано – през 1955 г. В Бурятия имало земетресение и будистите се опасявали, че саркофагът може да се повреди. Ексхумацията била проведена тайно от властите. За всеобщо учудване тялото на Итигелов нямало ни най-малки признаци на разлагане, само дрехата му се била разпаднала.

Монахът бил преоблечен и погребан наново. Тази процедура била проведена и през 1973 година, този път след сериозно наводнение. А на 10 септември 2002 г. с разрешението на властите тялото окончателно било извадено от гроба и преместено в Иволгинския дацан.

Сега Скъпоценното и Нетленно Тяло на Итигелов е главна забележителност и светиня на Иволгинския дацан.

Според вярващите той е станал толкова мощен духовен практик, че е успял да повтори пътя на Буда. А тялото си ни е оставил за назидание – с други думи, ето какво можете да постигнете, ако живеете правилно. Жалсан Лама, който всеки ден се грижи за тялото, винаги се смее, когато чува легендата, че и до днес режат ноктите и стрижат косата на Итигелов.

image"Не му растат ноктите и косата – това са измислици. В будизма, ако ви растат косите и ноктите, това значи, че още сте живи, стареете и над вас властва Властелинът на смъртта. А Итигелов го е надхитрил. И сега тялото му е неизменно. Ръст 167 см, тегло 41 кг. Вече 10 години нищо не се е променило."

Първото, което прави впечатление, е кожата на Итигелов – със здрав бяло-жълт цвят. Наистина, никакви признаци, че този човек е умрял.

В първите години будисткото духовенство спокойно се отнасяло към това, че учените изучават тялото на Итигелов – лекари, биолози, историци. Но от 3 февруари 2005 година с указ на главата на Будистската традиционна сангха на Русия всички биомедицински изследвания на феномена са забранени. Дори не се допуска да се правят снимки от близко разстояние.

Официалната версия също е забранена – науката няма място в духовните дела.

Неофициалната – ламите побеснели, когато снимките на голия Хамбо Лама, направени за изучаване на анатомичния строеж на тялото му, се появили във вестниците.

Но две детайлни изследвания на тялото му все пак били проведени. Първото – на следващия ден след ексхумацията, а второто – две години по-късно. Оказало се, че изменения в Скъпоценното и Нетленно тяло все пак има. А анализът на кожата на Итигелов, проведен през 2004 година, показал,че концентрацията на бром в тялото на ламата надвишава нормата 40 пъти.
inews.bg




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367901
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930