Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 14:33 - По следите на Хелоуин и Всички Светии
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0



По следите на Хелоуин и Всички Светии
Празникът Хелоуин се е зародил още в предхристиянските времена сред келтските народи на Ирландия, Британия и Северна Франция. Тези езически народи вярвали, че животът се заражда от смъртта. Дните на студ, тъмнина и смърт започвали във вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември. Затова именно тогава те празнували започването на своята Нова година.
Друидите, техните жреци, съветвали хората да загасят всички огньове и светлини по домовете си и така тъмнината надделявала. Според езическата келтска традиция, тогава душите на мъртвите навлизали в света на тъмнината, за да осъществят пълно сливане със Сауин - Повелителят на Смъртта. Сауин можел да бъде усмирен и подлъган единствено чрез жертвоприношения, за да разреши душите на мъртвите, преминали границата между двата свята, да се завърнат отново у дома на този празничен ден. Затова, след като настъпел мрак, на открито се запалвал огромен огън от дъбови клони, на който се пренасяли в жертва реколта, животни, а дори и хора.

image
Вярванията довели и до ритуалната практика за скитане в тъмното в костюми на вещици, духове, демони. По този начин границата между живота и смъртта се размивала и те се сливали в едно. Келтите също така вярвали, че душите на мъртвите страдат от силен глад в този ден и всяка душа , трябвало да бъде е наситена с „почерпка”. В противен случай ангелите и слугите на Сауин ще отплатят за гнева на господаря си чрез хитрости и проклятия. От там води началото си и днешният обичай „почерпи или ще ти напакостя” (от англ. Trick-or-treat), според който се е зародила традицията децата да обикалят от дом на дом, преоблечени в страшни костюми, за да събират бонбони и други лакомства.

В ранната келтска църква папата се опитал да противодейства на езическия празник чрез утвърждаването на същия ден (1 ноември) като Ден на Всички Светии - денят за прослава на всички християнски светци и мъченици. Вечерта преди празника се наричала All Hаllows Eve или съкратено Halloween – Хелоуин (hаllow- свети, eve – вечер). Тогава се извършва бдение, а на сутринта - сутрешно причастие. Но езичниците и антихристияните реагирали на опита на Църквата да измести техния празник. Така с още по-голям плам, те превърнали навечерието на християнския празник Всички светии, в нощ на магьосничество, вещерство и други окултни практики, които са считани от Църквата за оскверняване на християнските вярвания.
В Източното Православие, денят на Всички Светии се празнува в началото на лятото, в първата неделя след Света Петдесетница.

image В България, денят на Всички Светии се празнува в началото на лятото по време на Русалската неделя. image Днес съществуват различни практики в празнуването на Хелоуин. Някои от тях се считат за предателство на християнската религия и Господ – като например различни ритуални действия, преобличането като мъртъвци, броденето в тъмнината в ритуални костюми. Дори използването на така известния тиквен фенер се смята за езическа практика и почит към смъртта. Огънят в него се свързва с факта, че древните келти запазвали жарта от свещения жертвен огън и разпалвали отново огнищата си с него.

И въпреки че някои секти, като сатанистите например, придават особен смисъл на този празник, днес той остава любимо забавление най-вече за децата.

hera.bg



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367786
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930