Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 14:52 - Тиквените семки
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 646 Коментари: 0 Гласове:
1



   
image
Тиквените семки
Hera.bg Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните блюда – на крем супа. И още по-вероятно, докато я приготвяте, изхвърляте невзрачните семки. В тях обаче се крият много ценни вещества.

Тиквените семки съдържат Омега -3 и Омега - 6 мастни киселини, фитостероли, витамини А, Е, В-група, желязо, цинк, магнезий, селен и калий. Коктейлът от полезни вещества се допълва от аминокиселината Л-трипофан и рядката съставка делта-7-стерин. Но най-интересното е как те действат на човешкия организъм.

Незаменимите Омега-3-мастни киселини са известни със своето противовъзпалително, имуностимулиращо и противостарещо действие. Установено е и,че пречат на развитието на туморите, особено тези на гърдата и дебелото черво. Затова трябва да присъстват в менюто ни ежедневно, за да се предпазим от сърдечно-съдови, възпалителни и злокачествени заболявания. Тиквените семки са едни от малкото храни, които съдържат Омега-3 мастни киселини наред с лененото семе, ореховите ядки, морската храна и руколата.

Витамините А и Е, селенът и цинкът са силни антиоксиданти – предпазват организма от стареене, дегеративни заболявания и поддържат хормоналния баланс. Освен това намаляват холестерола в кръвта и така предпазват от артеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място тези витамини и антиоксиданти се отразяват прекрасно на състоянието на кожата и косата.

Любопитна съставка е аминокиселината Л-трипофан, която заедно с магнезият, подобрява настроението и съня. Тя ни е особено необходима през този сезон, когато не на шега сме заплашени от есенна депресия.

Най-тайнствената съставка от полезния коктеил в тиквените семки е делта-7-стерина. Това вещество е изключително важно за мъжете в зряла възраст, тъй като подтиска действието на ензима, виновен за оплешивяването и заболяванията на простата (5-алфа редуктаза). Става дума за превръщането на тестостерона в дехидротестостерон, които се отлага в простатната жлеза, карайки я да нараства, и в скапла, където унищожава космените фоликули.

Същият ензим обаче може да причини проблеми и в женския организъм, в които също се произвежда тестостерон, макар и в по-малки количества. Признаци на свръхактивност на 5-алфа редуктазата са прекомерното омазняване на кожата и косата, употито акне, окосмяване, перманентно изтъняване и оредяване на косата. За тези жени редовната консумация на 50-100 гр. тиквени семки дневно е ефективно решение на козметичните проблеми, без да е необходима намесата на хормонални препарати.

Всички тези полезни вещества се намират в най-концентрирана форма в маслото от тиквени семки. То е зеленикаво на цвят, но изключително вкусно. Най-добре е да се използва сурово като добавка към салати. Малко известна е, че тиквеното масло парализира чревните паразити и благодарение на него могат ефективно да се отсранят от тялото. В този случаи обаче малко след приема на маслото (2-3 супени лъжици), трябва да се вземе слабително. В противен случаи паразитите до няколко часа ще възстановят активността си.

Редовното похапване на тиквени семки или олио е отлична профилактика и срещу образуване на бъбречни камъни и инфекции на пикочните пътища, например цистит. Дори само това е достатъчно, за да не смятаме вече тиквените семки за отпадък, а да погледнем на тях с друго око – като на лечебна храна.
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1368537
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930