Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 10:39 - Да издържиш теста на времето
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1484 Коментари: 0 Гласове:
1



Да издържиш теста на времето image   Любопитно, Строителство

   Ако някога сте се съмнявали в употребата на естествени материали за строителството на къща, разгледайте следната класация. Деветте сгради в нея са свидетелство за издръжливостта на този вид строителство. При построяването им са използвани камъни, вар, глина, бамбук, дърво, слама, кора от дърво, оборски тор и тръстика. Дори сламата като основен материал за покрив, може и издържа теста на времето. В Англия има около 250 примера на такива покриви датиращи още от късното средновековие (1350-1600).

   Първата къща в класация е на малко повече от 100 години и се намира във фермата Noatun, в природния парк “Pasvik” разположен в най-северната част на Норвегия до самата граница с Русия. Тази малка постройка включва голяма баня и е построена от Ханс Шаанинг през 1907г. Зеления покрив е направен от чимове трева.

image

   Следващата каменна къщичка със сламен покрив е на 200 години. Построена е през 1811г. в Блейз Хамлет близо до Бристол, Англия. Този дом е прекрасна илюстрация на един от многото  модели за къща включени в книгата „The pattern language”.

image

   Тази 300 годишна къщурка има богата история. Построена е в Кулодън, Шотландия. В тинейджърските й години е била използвана  като полева болница при битката за Кулодън през 1746г. Векове след това къщата е имала червеникав сламен покрив направен от пирен, напомнящ за кървавото й детство. В момента се стопансва с любов от Националния тръст,като се използват само естествени материали при реставрацията й.

image

   Сгради по-долу са на повече от 400 години. Това чудо на китайската архитектура е наречено Тулоу. 46 такива къщи са построени между  12 и 20 век в провинцията Фуджиян. Тези многоетажни постройки могат да поберат до 800 човека.

image

   Създадени са със  защитна цел и затова ги наричат „малко кралство за семейството”.

image

   Тулоу са направени от трамбована земя със стени дебели няколко метра. Основата им е от камъни, които са споени един към друг със смес от глина, пясък и вар. В материала използван за стените е сложен лепкав ориз, а стените са подсилени с бамбукови пръчки. Самите стени са наклонени към центъра и по този начин главитацията ги поддържа. Тези сгради са част от световното наследство на „Юнеско”.

image

   Преди години е било широко разпространено срез строителите да оставят отпечатък на сградата, която са построили. Тази къща е на 500 години и е построена, когато Хенри VІІІ се е възкачил на английският трон. По фасадата на къщата има греди, които са гравирани с инициалите на собственика на къщата Томас Пийкок и неговата жена Маргарет. Конструкцията на тази сграда в Есекс, Англия е направена от дъб. В момента къщата е отворена за посетители.

image

   Тази английска къща в Съсекс е построена от преуспял фермер през 1350г. При строителството той е използвал само естествени материали, които са се съхранили повече от 6 века. През 1395г. къщата е купена от църквата и едва след 200 години по-късно, около 1600г., къщата се сдобива с първите си стъклени прозорци. В момента е собственост на Английския национален тръст, който е купил тази вековна къща за смешните 10 лири.

image

   Следващата къща е на повече от 700 години и все още е здрава. Носи името „Loft” (таванско помещение). Построена е в Телемарк, Норвегия и в момента се намира в „Норвежкия музей на хората” в Осло. Къщата е била част от голяма ферма по време на средните векове. Малката вратичка води до „Bu”, стаята на първия етаж, която се е използвала са складиране на дърва. На горния етаж има балкон, който заобгражда от четирите страни малка стаичка, в която са спели неомъжени жени по време на работния сезон. На къщата има рунически надписи показващи, че тя датира от 1300-та година.

image

   Тази 800-годишна църква се намира в Боргунд и е една от норвежките стъпаловидни църкви. Обикновевенно са високи около 8 метра  и са направени изцяло от дърво без да е използван нито един пирон. Смятат се за най-сложните дървени конструкции в цяла Северна Европа.

image

   И най-старата постройка в тази класация е фермерската къща „Roykstovan” намираща се на Фарьорските острови. Тази сграда със зелен покрив, която все още е обитаема, е на повече от 900 години. През 12 век е била жилище на епископ. Това е най-старата обитаема дървена къща в Европа. От 1550г. до ден днешен е дом на една и съща фамилия. Една част от сградата е отворена за посетители. Тук може да разгледате къщата отвътре.

image

   Източник: Natural homes




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1367906
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930