Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 20:25 - Проблеми в млечните продукти
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1099 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Сирене-менте!         Вместо мляко, ядем опасното палмово масло. Коварната боя „Судан” украсява маргарина image

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако някой от млечните продукти може да се приеме за основен на трапезата ни, това е бялото саламурено сирене. Българинът е свикнал да хапва от него сутрин в попарата, на обяд с другите гозби и задължително вечер. На второ място в менюто му е кашкавалът.

По правило мандрите трябва да правят сиренето и кашкавала единствено от мляко. Тъкмо затова ги наричаме и млечни продукти. Но така ли е  наистина?

Не. През последните години в България стана модерно /и много изгодно на мандраджиите!/ да влагат в млечните продукти големи количества растителни мазнини. Обяснимо е –  крайната продукция им излиза почти 3 пъти по-евтина. Горките купувачи дори не подозират какво сирене или кашкавал купуват от магазините. При това на солени цени, както се полага за храна, изработена от чисто краве или овче мляко. В интерес на истината предлаганите в супермаркетите продукти са лъскави и апетитни. А и върху цветните им етикети нагло е написано, че са изработени от качествено мляко. Често не липсват и расови крави, които щастливо хрупат свежа трева на фона на заснежени планински върхове.

Идилия, която обаче е пълна измама. Защото почти всички наши сирена, кашкавали и кисели млека, въпреки етикетите си, нямат нищо общо с млякото. Те са натъпкани с вредни растителни масла и вода, казват експерти. Според тях те трябва да имат етикети, на които подобно на цигарите, да бъде написано „Вредно за вашето здраве!”.

От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че в родните магазини само през миналата година са продадени повече от 30 000 тона млечни продукти-ментета. За производството им са внесени евтини палмови масла от Индонезия, Сингапур, Малайзия и Египет.

Още: според медици именно заради подобна некачествена храна България е на първо място в ЕС по смъртност от сърдечно – съдови заблявания.

Внимание, в много от 75-те български предприятия, които ползват растителни мазнини, работят опитни алхимици. Техните технолози се надпреварват кой да измисли рецепти за сирена с възможно най-малко съдържание на скъпото истинско мляко. Наши производители неотдавна изфабрикуваха едно сирене, което нарекоха „трепач” или „скорозрейка”. Най-честата измама при него е, че те използват почти 50% по-малко сурово мляко, отколкото се полага при подобно производство. Така вместо от 7 литра, те го правят от 3-4 литра. Хватката  е да  извършат пастьоризацията му при високата температура 82-85 градуса, а не при нормалната 72 градуса. И те са овладели това изкуство до съвършенство. Слагат в сиренето и малко лимонтозу, за да се усвоят всички белтъци. Така се получава нещо средно между сирене и извара. Но по външен вид то си е съвсем истинско.

В споменатото менте водата е 60-63%, докато в класическото българско саламурено сирене тя трябва да е не повече от 54%. Само че „трепача” може да се продава още на третия ден и печалбата от него влиза бързо в джоба на производителя. Докато нормалното краве сирене зрее поне 30-45 дни преди да излезе на пазара.

Нека не забравяме, че инспектори на агенцията по храните хванаха наше предприятие, което за да зрее по-бързо  неговия „трепач” му слагат и нистатин – един от най-слабо действащите антибиотици. Само че той силно потиска флората в организма ни.

Масово се предлага в магазините и сирене „смес” с повече от 50% сухо мляко. А пък сирене от .нар. „мръсна суровина”  когато престои по-дълго започва да мирише на мастна киселина и добива дразнещ вкус. Често то е горчиво и е опасно за здравето. Да не говорим за айряна. Изпълнителният директор на „Лактима” Велизар Бояджиев съобщи, че след дълги перипетии е осъдил 2 фирми от Пловдив и 1 от Шумен, защото изкупуват от магазините старо и негодно кисело мляко за жълти стотинки. Слагат му консервант и го продават на потребителите като, обърнете внимание, „пресен айрян”. И така:

Що за чудо е палмовото масло?

То се произвежда от плода  и семето на палмовото дърво Elaeis guineensis. Много евтино е и се използва за храна, по този показател е на второ място след соевото масло. Влиза в състава на всички маргарини. Но е доказано, че палмовото масло е вредно за  здравето. Експерти на РИОКОЗ в Русе обясняват защо:

- Увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявния, заради високото съдържание на наситени мастни киселини.

- Води до рак  и защото се доставя нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.

- Ако е внесено от някои африкански страни, съдържа опасния оцветител „Судан”. Той се влага в маслото за имитация на високо съдържание на картеноид, т.е. апетитен цвят на истинско млечно масло. Повече от цинично е, че „Судан” всъщност представлява едно евтино багрило, използвано масово в кожарската и пластмасовата индустрия.

Още през 2004 г. Европейската комисия реши незабавно да се спре вносът на палмово масло в общността. Всяка пратка от храни, която влиза на територията на ЕС, вече се придружава с протокол, гарантиращ, че не  съдържа и грам от оцветителя „Судан”.

В нашата лаборатория „Химически замърсители и добавки към храните” при Националния център за опазване на общественото здраве и в някои лаборатории към РИОКОЗ също се правят подобни изследвания. Но ние сме на светлинни години назад от европейските изисквания за чисти млечни продукти. И докато другите страни отдавна изхвърлиха палмовото масло от мандрите си, българският народ се нагълта и продължава да гълта вредни токсини.

По тази причина от в България влезе в сила забрана млечни продукти с растителни мазнини да се продават като сирене или кашкавал. Те трябва да са отделени от истинските и върху етикетите им задължително да пише ИМИТАЦИЯ. Глобата за неспазване на това изискване е от 20 000 до 120 000 лева.

Отпорът от страна на мандраджиите обаче е колосален. Млечният бранш подготви куп жалби срещу наредбата за растителните продукти. Нормално е – задава се краят на лесните пари за сметка на здравето на българите. Имитиращият бизнес – с използване на добавки на растителни мазнини в млечните продукти,  върти няколко милиарда лева и има голямо лоби в България, каза Димитър Зоров, председател на Асоцияцията на млекопреработвателите у нас. Той напомни, че производителите, които влагат чисти продукти, страдат от нелоялната конкуренция.

Но връщане назад очевидно няма. Драконовският контрол над млечните произведения зaпочна.

hranaizdrave.eu









Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1362702
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031