2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Снимка: http://hqwide.com Да пречистим тялото с правилно хранене
В последните години, страната ни заема едно от най-ниските места по средна продължителност на живота в света. Според изследванията, достигаме до около 73 години, като при мъжете тази цифра е дори под 70. А в началото на 20 век, малко след Освобождението, ситуацията е съвсем, съвсем различна. Причините за негативната промяна са много, но тук можем да засегнем нещо много важно - начина ни на хранене.
История на храненето
Факт е, че продуктите, които консумираме, могат както да ни помогнат да запазим отлично здраве, така и да доведат до възникване на куп болести. За правилното функциониране на организма, има едно задължително условие - трябва да се храним правилно.
Замисляли ли сте някога, че преди векове, когато храната е била далеч от всякаква обработка, сме се хранили с плодове, зеленчуци, корени, семена, ядки и бобови култури? Дори месото и млечните продукти, които сме приемали, са били от домашни животни. И тук достигаме до една от най-популярните диети за прочистване на организма - "алкалната".
Какво е "алкална диета"
Всичко, с което се храним, се разгражда в организма ни и когато това се случва, то освобождава алкална база в кръвта ни. При достигане на pH до стойности над 7, всички вредни микроорганизми, вкл. ракови клетки умират, а ние се чувстваме пълни с енергия и в отлично физическо състояние.
Какво обаче се случва, когато тези стойности са под 7?! В кръвта ни се развиват микроби, бактерии, вируси и тя става подходяща киселинна среда за виреене на всякакви злокачествени образувания.
Кои храни са киселинни и кои алкални
Киселинни - това са всички преработени храни, включително включително рафинираните зърнени продукти, меса и млечни продукти, както и тези с високо съдържание на сол и захар. Във вредната група попадат и алкохолът, черният чай, кафето, всякакви енергизиращи напитки.
Като цяло правилото е, че всяка храна, съдържаща захар или мая и е ферментирала или подложена на топлинна обработка е киселинна. Важи и за плодовете с високо съдържание на захар (фруктоза), които също предизвикват киселини.
Алкални - това са храните, които стимулират образуване на основи в организма като зелени листни зеленчуци, броколи, зелени ябълки, лимони, билки (какаови зърна), краставици, сурови семена и ядки, студено пресовани масла, авокадо, лимон, леща, бобови култури, кореноплодни зеленчуци и всички зелени напитки - от зелен чай до зеленчукови шейкове.
Можем да заменим и захарта със захаросан мед. Ако можем да обобщим, суровоядството, консумацията на билки, непреработени зеленчуци и дори алкализирана вода алкализират организма и го пречистват от всякакви бактерии и вируси.
Как се измерва pH в кръвта?
Във всяка аптека или фармацевтичен магазин можете да намерите тест лентички, с които да измерите нивото на pH в кръвта си и да прецените дали се нуждаете от "алкална диета".
Няколко полезни съвета
- Не надвишавайте дневното количество бобови храни над 50 -100 гр.
- Не надвишавайте житните (сурови, пълнозърнести) храни над 50-100 гр.
- Не надвишавайте дневното количество ядки над 50-100 гр.
- Старайте се да намалите количеството месо, можете да използвате леко вкиснато кисело мляко
- ако не обичате мед, сменете захарта със стевия
- Старайте се да консумирате повече зеленчуци, отколкото плодове
- И не забравяйте: Суровата храна е много по-полезна от преработената