Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 21:38 - Пазарите пълни с отровни зеленчуци!
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
0



Пазарите пълни с отровни зеленчуци! Нитратите в салатите – 20 пъти над нормата! „Пирогов” очаква жертви по Великден. image  

Внезапна проверка на експерти от частни лаборатории в няколко големи пазара в София, Варна, Пловдив и Русе показа, че пресните зеленчуци по сергиите им буквално бъкат от нитрати. Специалистите откриха зелени салати, съдържащи 20 пъти над нормата от споменатия химикал. Още : от 10 проверени салати само две се оказват чисти от отровата. Всъщност вредните нитрати и пестициди в ранните пролетни зеленчуци е тема, която дъвчим всяка пролет. Ефект обаче няма. Държавата продължава да не се интересува от контрола върху споменатите отровени храни.

Каква е истината? Напролет с голяма охота посягме към спанака, крехките салатки, репичките, пресните картофки, които се топят в устата. Нормално е. Умореният от зимата ни организъм е зажаднял за хрупкавите храни. В същото време няма луд производител на оранжерийни зеленчуци, който да се изправи пред сергията си на пазара и да каже: „Уважаеми клиенти, блъскаме почвата с изкуствени торове, пръскаме плодовете с пестициди. Затова салатките ни са едри и расови като добре гледани тлъсти кокошки, плодовете пък пращят от здраве с хубавия си цвят и лъскава кора. Но всичките те са отровни…”

А то е точно така, защото съдържат недопустимо количество нитрати. Според д-р Лазарина Герова, която е и химик /тя първа откри в столицата частна лаборатория за наздор над нитратите/, допустимото за възрастните количество нитрати в пролетните зеленчуците е до 250 мг на килограм храни в зависимост от теглото на човека. А а за бебетата – не повече от 50 мг на килограм храни.

Тези норми са въведени от Световната здравна организация, защото нитратите:

  • Не само създават силно киселинна среда в стомаха, но разрушават бактериалната му флора , те спадат към т.нар. омразни оксиданти. 
  • Предизвикват отравяния. Нитратите в стомаха се превръщат в нитрити, които блокирват желязото на хемоглобина и пречат на преноса на кислород към клетките. Получава се кислороден глад на клетките. Най-уязвими на това са болните от рак и страдащите от сърдечно-съдови заболявания, а такива в България дал Бог. 

Бебетата пък посиняват от кислородния глад и си отиват от този свят.  Неотдавно 8-месечно момченце от гр. К. почина, след като беше изпило пълно шишенце със сок от току-що изцедени моркови-нитратки. Пак наскоро в лаборатория на Агенцията  по безопасност на храните /държавна!/ бе установено с протокол съдържание на нитрати в червено цвекло от пазара – 900 мг. Но… без заключение, че това количество е опасно за здравето на хората, защото е 4 пъти над стандарта на Световната здравна организация.

Миналото лято семейство от София  се отрови с червено цвекло и трябваше да бъде закарано по спешност в токсикологията на „Пирогов”. В същото време цвеклото се препоръчва като противораково средство. „Представяте ли си каква гавра е един човек със злокачествено заболяване да консумира такъв продукт?” – пита д-р Герова. В нейната лаборатория са регистрирали  дори 5000 мг нитрати в проби от оранжерийни салати.

В началото на пролетта мнозина започват диети за отслабване с плодове  и зеленчуци, но се оплакват, че им се гади и повръща.” Обяснението, че така организмът им се пречиствал, е лъжливо. Неразположението се дължи на нитратите и пестицидите в „диетичната” им храна”, каза диетологът д-р Станимир Въжаров.

Ето точно какви болести ни докарва зловещият химикал – тежки и нелечими алергии, анемия и рак – нитратите при взаимодействие с нитрозамините от растенията предизвикват злокачествени образования в стомашно-чревния тракт. Невероятно звучи, но можем  да си навлечем и наднормено тегло, инсулти и инфаркти, хронично високо кръвно, диабет. Освен рака, страшни са и научно доказаните малоформации и аутизъм при децата.

Но на нашата държава хич не й пука от тези опасности. Както и от факта, че почвите  и подпочвените ни води вече са жестоко замърсени от изкуствените торове. По същия начин не я вълнува и проблемът с ГМО-тата.

Експерти по хранене си спомнят, че по времето на Тодор Живков е имало строг контрол върху зеленчуците и плодовете. Инспектори от ХЕИ-тата денонощно са шарели из пазарите и малцина производители на зеленчуци, както и търговци са дръзвали да мамят в името на собствената си печалба. После обаче духът  бива изпуснат от бутилката. Това става когато стартират преговорите за присъединяването ни към ЕС. Тогава корпоративен натиск върху нашите здравни институции довежда до изопачаване на европейския регламент и отмяната на допустимите безопасни количества отрови при отглеждането на зеленчуци и плодове. И страната ни се превръща в най-либералната по отношение на тях. За голяма радост на фармацевтичните фирми, защо скачат печалбите им.

През 1999 г. именно правителството на Иван Костов утвърждава новата допустима, но убийствена норма от 2000 мг. нитрати на килограм продукт – 10 пъти над безопасните стойности, утвърдени от Световната здравна организация. Това е една от главните причини да се превърнем в най-болната нация на планетата.

Защото тази норма насърчава производителите на оранжерийни домати, краставици, спанак, марули и др. да сипват гигантски количества отровни торове върху почвата, за да получават по-едри и естествено, по-продаваеми зеленчуци. Не само пролетните , но и зелето, което се продава наесен е същото. Заради щедро ръсените изкуствени торове често зелките са по-големи и от тикви. Само че стопаните, които ги отглеждат, не хранят с тях семействата си. За себе си садят зеле на отделни лехи, пощадени от отровни химикали. Нито пък щедро пръскат с пестициди овошките, предназначени за своя душа. Много са внимателни и към продукцията си, предназначена за износ. Защото контролът на границите на държавите от ЕС е железен – малко нитрати над нормата, и зеленчуците се връщат. За жалост  за да се отправят към нашите пазари.

Нито едно правителство след Костовото обаче не направи стъпка към запазването на българските държавни стандарти за безопасност на продуктите. В същото време хората в България продължават да се тровят, те просто не знаят какво да ядат и от какво да се пазят. Примерно, малцина подозират че при листните зеленчуци, като зеле и салати, най-много нитрати се натрупват по външните листа. При краставиците – в кората им и затова задължително тя трябва да се бели. При кореноплодните – моркови, червено цвекло и картофи – също в кората им. Напоследък се навъдиха много наивници, които пръскат луди пари за т.нар. екохрани. Само че у нас в повечето случаи те са пълна заблуда, показват неотдавнашни проверки на експерти по храненето. Причината  е, че никой, освен в специализираните лаборатории, не може да докаже дали прескъпите екохрани също не са замърсени с нитрати, пестициди, тежки метали и микотоксини.

Не купувайте: 

  • По-бледи и с големи листа марули 
  • Салати с крехки и видимо чупливи листа 
  • Много едри моркови и червено цвекло 
  • Красивите, лъскави и еднакви ябълки – те нямат вкус, третирани са с опасни пестициди. Истинските ябълки запазва дълго аромата си.

 

abcblog.eu




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1361843
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031