Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2014 23:39 - ЖИЛОВЛЕКЪТ – НАЙ-ДОБРИЯТ АНТИБИОТИК И АНТИСЕПТИК
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 2492 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

          ЖИЛОВЛЕКЪТ – НАЙ-ДОБРИЯТ АНТИБИОТИК И АНТИСЕПТИК
Жиловлекът подобно на чесъна съдържа милиони живи ферменти, затова народните лечители го смятат за най-добрия антибиотик и антисептик. При отравяне, септичен шок, гноен процес, при ухапвания от куче и змия, ужилване от оса или стършел, веднага наберете пресен жиловлек; прекарайте го през месомелачка и го наложете върху раната и дъвчете кашицата. Жиловлека познавали още древните лекари и го използвали за профилактика и лечение на много болести. Той е богат на дъбилни вещества, фитонциди, ферменти; листата му съдържат витамините С и К, лимонена киселина, каротин; семената на жиловлека съдържат сапонини и олеинови киселини.
Жиловлекът е първа помощ при разбити колене, натъртвания и травми; освен че дезинфикцира раните, той може да спре кръвотечението, да намали възпалението и да премахне болката. Жиловлекът има отхрачващи, бактерицидни и обезболяващи свойства. Растението може да възстанови кожната покривка, да премахне микробите и да попречи на размножаването на бактериите. С него се лекуват женски полови болести и импотентност при мъжете. Младият жиловлек се добавя в салатите, омлетите, запеканките и кашите. Супите, в които са добавени пресни листа от жиловлек, са източник на витамин С и други полезни веества. Жиловлекът подобрява апетита, изважда от депресията и коригира емоционалните разстройства. Благодарение на муколитичните си свойства с жиловлека се лекуват бронхити, пневмонии, туберкулоза и други болести на дихателната система. Със сок от млади листа се лекуват язви и гастрити; водната настойка е ефективна при кожни болести – рани, фурункули, порези, гнойници и пр. От жиловлека се приготвят чайове, настойки и отвари. Чаят е полечен в началото на грип или простуда. Полезните свойства на жиловлека се използват в терапията на онкологичните болести, за лечението на неврози, стрес и депресии. От пресните листа се приготвят маски и компреси при козметични проблеми. При проблеми със стомаха и червата Три чаени лъжички листа се заливат с 250 мл гореща вода. Сместа престоява около осем часа, след това се изпива. Рецепта при болести на дихателните органи Една лъжичка листа се заливат с една чаша вода и се варят малко време; сместа се оставя да изстине и се пие по една лъжичка преди ядене. Жиловлекът активизира работата на бронхите и отделителната система, усилва секрекията на слузта от бронхите, разрежда секрета. Освен при бронхити и бронхиална астма, билката с използва при туберкулоза и рак на белия дроб, сибирска язва и коклюш. При гастрити, колити и язва на стомаха Три супени лъжици сухи листа се заливат с една чаша гореща вода; сместа престоява 6-8 часа и се приема по една трета чаша, половин час преди ядене. При силна простудна кашлица Счукват се пресни листа от жиловлек, добавят се 200-250 мл вода; сместа завира; в нея се добавят 3-4 супени лъжици натурален мед и кашицата се приема по една чаена лъжичка на всеки час. За отказване от цигарите Листа от билката се сваряват на чай, който се пие три пъти на ден. Сух корен от жиловлек, счукан или смлян, се използва при поражения на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Фитохимическите изследвания показват, че листата на растението се съдържат вещества, които влияят на холестериновия обмен. Пресни листа и особено сокът влияят върху патогенните микроби в раните, върху стафилококите и пр. Уникалната билка помага при леки форми на неврози, повишена раздразнителност и безсъние. Изследвания показват, че билката е полезна при безплодие, ако са разстроени функциите на яйчниците.
Привържениците на нетрадиционната медицина твърдят, че с тази лечебна трева може да се премахне тахикардия. В Русия народните лечители употребяват жиловлека при лечението на злокачествени тумори (във вид на компреси), вътрешно при рак на белия дроб и стомаха. За целта се използва следната рецепта: Листата с измиват и се смилат; добавя се същото количество захар; сместа престоява на топло две седмици. Тази настойка се приема по 3-4 пъти на ден по една супена лъжица, 20 минути преди ядене. Как да приготвим настойка Една супена лъжица жиловлек се запарва в един литър гореща вода; ври на бавен огън десет минути. След като престои една нощ, настойката се прецежда и с приема по една супена лъжица три пъти на ден, 15-20 минути преди ядене.
Полезен сироп за зимата Счукани листа от жиловлек се насипват в буркан на слоеве – като се редуват листа и захар. Бурканът се затваря с капачка и се съхранява в студено помещение. След два месеца сиропът е готов. Втора рецепта 2-3 супени лъжици листа се смесват в съотношение 1:1 с мед или захар; сместа се държи в закрит съд на топла печка. След като изстине, се приема по една чаена лъжичка, четири пъти на ден, половин час преди ядене при язва и други стомашно-чревни заболявания.



Гласувай:
1



1. precoria - Благодаря за съветите.
10.04.2014 00:05
ще го направя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1362650
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031