Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2014 23:20 - Как да подържаме добро здраве и се радваме на дълголетие.
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1804 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как да подържаме добро здраве и се радваме на дълголетие.
image
   Причина да се разболяваме е състоянието на имунната ни система.Тя е пропусквателния пункт на болестите в нашето тяло.От нея зависи кога и колко сериозно ще се разболеем,но за съжаление не винаги го осъзнаваме навреме.За да е добър имунитета ни и да се съпротивлява на заболявания е необходимо закаляване,подходящ режим на хранене, почивка и движение.Нужен е здравословен и балансиран хранителен режим,състоящ се от витамини,минерали,баланс между протеини и въглехидрати.Това са основните хранителни вещества за правилното функциониране на клетките.
 Аптеките ни изобилстват от хранителни добавки и витамини,но моят личен съвет е да не ги използвате.По мнение на лекари, организма освоява едва 30 процента от синтетичните добавки.  В някой от тях се съдържат свързващи елементи, които нямат особенна полза за здравето ни.
  Хранете се пълноценно.
 Наблегнете на сезонните плодове и зеленчуци ,характерни за нашите ширини.Семената и ядките съдържат множество минерали и са незаменими.Прибавете постни меса и риба.Бобвите растения са традиционни за нашата кухня –  боб,нахут и леща.Не забравяйте кореноплодните – ряпа,червено цвекло,моркови.Зеленолистните зеленчуци,които изобилстват в този сезон са салати,чесън,магданоз,киселец,лапад и др.Не пропускайте киселото мляко,гъбите и зелето.Наблегнете на плодове и зеленчуци с червен,оранжев и лилав цвят-касис,арония,сини сливи,черно грозде,патладжани,капини и малини,череши и т. н.
Избягвайте хлорираната вода.Хлорът подтиска функцията на щитовидната жлеза и като активен окислител пречи на усвояването на  важни биологично-активни вещества.Това забавя метаболизма и вреди на имунитета.Довянето на малко лимон и мента  към водата ще подобри не само нейния вкус,но и ще помогне да се чувствате добре.Използвайте билкови смеси за стимулиране на имунитета и пийте зелен и други видове чай.
  Аромотерапия.
 Не пренебрегвайте еретичнитте масла.Лавандула,чаено дърво,евкалипт,здрвец,розмарин  и много други може да използвате локално като втривате с леки масажни движения в кожата.Изследователи от Англия и Япония твърдят,че честото вдишване на еретичните масла увеличава притока на кръв към мозъка с 15 процента и нивата на кислорода в кръвта с 25 процента.
  Стимулирайте щитовидната жлеза.
 Тя е отговорна за  регулирането на метаболизма и е като балансьор за имунитета ни.Не забравяйте,че нейната функция се влияе от емоционалното ни състояние.За да си набавите йод хапвайте морски дарове или в сезона на зелените орехчета си  направете сироп или ликьор от тях.
   Използвайте повече антиоксиданти.
 Най-мощни от тях са витамините А, С и Е.Ще ги доставите на организма с цитросовите плодове,шипки,голяма част от ядките в суров вид.Повечето зеленчуци, риба, масло и яйца са техен източник.
   Не допускайте развитието на гъбични инфекции.
 Гъбичките могат сериозно да претоварят и да увредят имунната ви система.ЗА да не допускате тяхното развитие използвайте алкални храни.Такива са повечето плодове и зеленчуци,киселото мляко,сирене,кашкавал и извара.
  Движение и пак движение.
 Движете се на чист въздух колкото ви е възможно повече.Слънчевата светлина е източник на витамин D.Закалявайте тялото .Така ще се стимулира ендоринната ви система,ще се подобри тонуса и вида на кожата и ще помогните на имунитета за борба с заболяванията.
  Храни,които забавят остаряването.
  Риба. Много специалисти в областта на храненето препоръчват да включваме в менюто си риба и морски дарове заради изобилието на омега-3 мастни киселини.Алтернативен източник са лененото семе и някой видове сурови ядки.
  Плодове и зеленчуци. Много е говорено и писано за ползите от тях. Ще добавя само, че са незаменим източник на антиоксиданти.
  Зърнени храни  В битката с годинитена помощ идват зърнените храни.Те доставят на организма разтворими фибри,намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта и са ценен източник на фитонутриенти.Фитонутриентите, познати още като фитохимикали представляват широка гама от растителни съединения, които помага за поддържането на добро здраве. Това са биологично активни субстанции, които придават цвета, мириса и естествената устойчивост на растенията към заболявания.
   Бобови култури. Те са богат източник на витамини и микроелементи,бедни са на калории и помагат за подържането на здравословно тегло.
  Кисело мляко. Съдържа всички полезни вещества,характерни за млечните продукти,в комбинация с пробиотици.Това са тези бактерии от които зависи правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.
  Ядки. Освен другите ползи за здравето,те носят мазнини и полезни фибри и подпомагат правилното функциониране на мозъка.
  Ние самите сме отговорни за нашето здраве.С подходящ режим на хранене,закаляване, движение и позитивен поглед към живота бихме могли да подържаме добро здраве и да се радваме на дълголетие.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1362900
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031