Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2013 21:27 - 5 странни неща, забранени от правителствата
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


  5 странни неща, забранени от правителствата 359.bg
 

Всяко дете може да ви каже, че забраната на нещо почти сигурно ще увеличи интереса към него. Някои правителства обаче са решили, че тези необикновени забрани са лесен начин да си решат проблемите.

1. Гърция: Видео игрите

През 2002г, Гърция решава да забрани всички видове видео игри – от конзолните игри до онлайн пасиансите. Този закон бил въведен с цел да се ограничат интернет залаганията. Забраната влязла в сила през февруари, след като правителството признало, че не е неспособно да разграничи безобидните видео игри от нелегалните хазартни игри. Скоро след това обаче, един съдия обявил закона за неконституционен и макар забраната все още да съществува, изглежда гръцкото правителство е решило да го игнорира.

image

2. Китай: Пътуване във времето

Не пътуването във времето като действие, а изобразяването му. В началото на 2011г, административната агенция за радиото, филмите и телевизията в Китай е обявило, че пътуването във времето е забранен мотив във всички ТВ предавания и филми. Явно това е била доста популярна тема в китайските телевизионни драми и правителството решило да се намеси, защото тези предавания измисляли митове, имали чудовищни и странни истории, използвали абсурдни тактики и дори говорели за феодалния строй, суеверията, фатализма и прераждането. Сигурно се досещате, че „Лупър: Убиец във времето“ (Looper) е бил доста успешен филм в Китай.

image

3. Русия: Да бъдеш емо

Емо манията се заражда през 80-те години и се характеризира от емоционалната си музика, подобна на пънка и рока, както и от модния стил, който е смесица между пънк и готик. За повечето хора това е просто фаза, през която преминават тийнейджърите. В Русия обаче е опасна социална група, която трябва да бъде заличена. През 2008г, един закон започва да ограничава „опасните тийн течения“ като емо културата. Законът описва „емотата“ като тийнейджъри с лакирани нокти, пиърсинг по лицето и черна коса с бретон, скриващ очите. Освен това обявява емо културата за „негативна идеология“, окуражаваща депресията, социалното изолиране и самоубийството – би било неразумно подобно нещо да продължава. Въпросната емо култура обаче излязла по улиците във Великобритания и Сибир, където емотата защитавали правата си да изразяват своите емоции. Ако Русия победи, емо културата ще бъде напълно забранена до няколко години.

image

4. Китай: Прераждането

Ако нямате разрешение от китайското правителство, не можете да се преродите. Макар това да не е проблем за повечето хора, будистките монаси в Тибет са изправени пред сложен проблем. Законът, който е доста специфичен относно процедурите за разрешение за прераждане, е задкулисен опит да се ограничат влиянието на Далай Лама и будистките учреждения, които все още съществуват в Тибет. Далай Лама вече е на 77 години и отказва да се прероди в Тибет, докато областта е под контрола на китайците. В бъдеще може да има двамата Далай Лама – този, избран от китайското правителство под техния закон, и друг, избран от будистките монаси.

image

5. Куба: Мобилните телефони

По времето на Фидел Кастро в Куба, малцина граждани са притежавали мобилни телефони. Не защото са били твърде скъпи, а защото са били забранени – само директорите на чужди компании или хора на високи постове в комунистическата партия са можели да имат такива. Фидел Кастро оправдал тази забрана, твърдейки, че ограниченията са „необходима саможертва“ в „битката на идеите“ срещу САЩ. Когато Раул Кастро, по-малкият брат на Фидел, поема контрола над Куба през 2008г, едно от първите му действия е да вдигне забраната върху мобилните телефони. Макар и скъпа, свободата да притежават собствен мобилен телефон кара мнозина жители да побързат да купят първия си такъв.

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370987
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930