Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 11:51 - Как с народни методи да се справим с големите горещини?
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как с народни методи да се справим с големите горещини?
Здравница | 

imageЛятото идва с горещниците. Случва се всяка година в началото на август. Вече са отбелязани първите температурни рекорди. Слънцето и жегата могат да са причина за здравословни проблеми, пише "Монитор".

Слънчевият и топлинният удар са от най-тежките нарушения, свързани с терморегулацията. Те идват с температура, колапс, понякога конвулсии кома и може да се стигне и до смърт.

Когато температурите навън се повишат екстремно, човек може да получи топлинен удар. Той причинява изтощение, което е с различна тежест. Нарушава се циркулацията на кръвта и може да се стигне до припадък.

Под влияние на високата температура периферните кръвоносни съдове се разширяват, а недостигът на циркулираща кръв понижава кръвното налягане.

Пострадалият е апатичен, но изплашен. Понякога и съзнанието е нарушено, замъглено и човек дори може да изпадне в безсъзнание. Кожата е студена и влажна, дори е възможно да има много обилно изпотяване. Пулсът е слаб и ускорен, но рядко превишава 100 удара в минута. Ако обаче измерим температурата на тялото, тя не е много повишена.

Едни от първите симптоми са слабост, отнесеност, световъртежи, гадене... Зрението е замъглено и може да се получат леки мускулни крампи.

За да не се стигне до подобно състояние в горещините, е разумно да се избягват физически натоварвания - работа в градината, усилени тренировки, игра на тенис, футбол и други.

Организмът се нуждае от достатъчно течности, над 2 литра на ден – минерална вода, прясно изцедени сокове, черен и зелен чай, чай каркаде и мате, билкови чайове.

Ако все пак се стигне до топлинен удар, пострадалият се  оставя на сянка и на по-хладно място. Облеклото се разхлабва или се маха и му се дава да пие много течности. Кръвното налягане и пулсът трябва да се следят.

Зелен чай с лимон ободрява

Технологията за приготвяне на зелен чай трябва да се спазва. Само така напитката ще има нужния тонизиращ и ободряващ ефект. Важно е водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да прекипява.

В нея се сипва зеленият чай. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. След това за 2-5 минути се запарва. Ако човек има язва или гастрит, времето за запарване се съкращава наполовина.

Между другото за поддържане на паметта и концентрацията, които силно се понижават при жеги, много помага черен чай с лимонов сок. Той се приготвя по същия начин. Добре е да му добавим и лъжичка пчелен мед за усилване на ефекта.

Липов чай
Билковите чайове са разхладителни, тонизиращи и здравословни. Могат да се приготвят от различни билки чрез запарване. Особено полезна през горещините е запарка от босилек. Охладеният чай може да се подслади и да се добави лимон. Липовият цвят също е идеален в горещините. Чаят от рози тонизира и е богат на витамини.

Върбинка сваля температурата
Една-две супени лъжици от билката се кипват за минута в половин литър вода и се запарват още 10-15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Върбинката тонизира и ободрява великолепно. Освен това има много добро температуропонижаващо действие.
www.zdravnitza.com



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370385
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930