Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 15:46 - Студени супи за лятото
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
0





    Студени супи за лятото


   

Ако се чудите какво да сготвите в горещините и нямате желание да се въртите край печката заради непоносимите жеги, то студените супи за решението ви за лятото. Вижте петте най-разпространени студени летни супи.

image

Какво трябва да знаете за студените супи?

Студените летни супи са перфектни за вашето лятно меню. Приготвят се бързо, лесно, не изискват термична обработка, което ви спестява стоенето до нагорещената печка в горещините. Студените супи за лятото могат да са както солени, така и сладки, в зависимост от съставките, на които сте се спрели.

Сладките се приготвят от свежи летни плодове и се поднасят по-скоро като десерт или следобедна закуска. Солените са познатите на всички зеленчукови супи, които служат и за предястие, и за основно. Гъстотата на супата зависи от използваните продукти – някои са по-редки, докато други наподобяват повече разядка. Характерно за студените супи за лятото е, че те са с температура под стайната. Много хора използват кубчета лед за охлаждане на ястието, вместо да го държат в хладилника.

Студените супи най-често се приготвят от зеленчуци като авокадо, грах, домати, краставици, моркови, тиквички, цвекло, царевица. Използват се свежи подправки като босилек, копър, магданоз, мента. Оцетът и зехтинът също присъстват като задължителни съставки. За да не са изцяло постни, се добавят парченца пилешко или говеждо месо, кубчета шунка или различни морски дарове като миди и скариди. Някъде слагат още резени варено яйце, кубчета крутони, заквасена сметана или кисело мляко.

Топ 5 студени супи за лятото
Предлагаме ви топ 5 на най-разпространените студени супи за лятото. Времето на приготвяне обикновено е не повече от 20мин. Вместо горещия котлон използвате пасатор или блендер. Зеленчуците трябва да са добре измити и обелени.

image

Бяло гаспачо

В Испания е познато под името ajo blanco. Наричат я бяло гаспачо заради цвета и сходния начин на приготвяне, характерен за гаспачото. Съставките на тази студена супа са сух хляб, бадеми, чесън, вода и зехтин. Хлябът се накисва, докато омекне.

Счукват се чесънът и бадемите, докато се получи гъста еднородна смес. Прибавят се към хляба и всички съставки се заливат с вода. Капва се малко зехтин и се овкусява с подправки според предпочитанията на готвача. Студеното бяло гаспачо понякога се поднася с печени картофи или с резени пъпеш.

Борш

Боршът е популярна супа от Източна и Централна Европа. През зимата се поднася топла, а през лятото – охладена. Разликата между сезонните вариации е в използването на месен бульон, който при лятната супа не е задължителен.

image

Основният продукт, от който се приготвя боршът, е цвеклото. В зависимост от региона, в който се намирате, супата може да включва още зеле, картофи, боб, лук, репички, краставици, парченца свинско или пилешко месо. Някъде заменят цвеклото с домати. 

Гаспачо

Гаспачо е може би най-популярната студена супа за лятото по света. Ястието принадлежи на испанската кухня, но е особено популярно и в Португалия и някои южноамерикански райони. Приготвя се от домати, краставици, лук, чесън, зехтин, оцет, сол и сух хляб. Всички съставки се пасират, докато се образува еднородна и течна смес.

Имайте предвид, че трябва да използвате белени домати, но може да направите и като някои кулинари, които ги заменят с авокадо или краставици. По желание към гаспачото може да добавите крутони, варено яйце, кубчета зеленчуци, резени пъпеш или няколко зърна грозде. За да се охлади по бързо, гаспачото се сервира с кубчета лед.

image

Гъста доматена супа

Тази студена супа за лятото отново е дело на испанските готвачи. Позната е с името salmorejo и също много прилича на гаспачото, но е по-гъста и използва по-малко съставки. Основните продукти са белени домати, чесън, сух хляб, оцет и подправки. Приготвя се лесно, тъй като единственото, което трябва да направите, е да пасирате всички съставки. Накрая може да добавите резени варено яйце или парченца шунка.

image

Таратор

Тараторът е класика в жанра за студените супи за лятото по нашите земи. Разпространен е както на Балканите, така и в някои страни в Източна Азия. Разликата във вариациите в зависимост от територията, на която се приготвя тараторът, е в използването на различни свежи подправки. Основните съставки на тази студена лятна супа са кисело мляко, краставици, чесън, копър, орехи, вода и олио. В някои райони приготвят таратора без мляко, а само с вода, като се добавят оцет и повече подправки.

Христина Спасова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370851
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930