Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 10:20 - Здравословните тайни на доматите
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0



Здравословните тайни на доматите
Здравница | 

imageДоматът е растение от семейство Картофови. Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение с кратък живот, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1-3 м височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения.

Доматите са най-големият източник на веществото ликопен - мощен антиоксидант, който, за разлика от повечето пресни плодове и зеленчуци, запазва качествата си и след допълнителна обработка и готвене.

Доматите съдържат и други защитни механизми като имат антитромботично и противовъзпалително действие. Консумацията на домати намалява риска от някои заболявания като някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, ултравиолетова светлина, предизвикани от увреждане на кожата, както и когнитивна дисфункция.


Доматите са леснодостъпна храна и са обичани от хора от различни възрасти и култури. Доматите са икономически изгодни заради цената си, а и могат да бъдат намери на пазара в много разновидности.

Домати за по-дълъг живот
Естествена съставка, намираща се в доматените семена е ключов компонент за дълъг и здравословен живот.

Учените установили, че съставката предотвратява съсирването на кръвта, което я прави естествена алтернатива на аспирина. Тя била открита от специалисти по храненето, изследващи ползите от средиземноморската диета. Съставката била патентована като Fruitflow и вече е включена в плодов сок. Тя била открита през 1999 г. от проф. Асим Дута-Рой от Rowett Institute в Абърдийн. Съставката е извлечена от сока около доматените семена. Клиничните изследвания показали, че тя може да помогне за поддържането на здравословно кръвообращение, предотвратявайки съсирването на кръвта. Установено било, че кръвообращението се подобрява три часа след приемането на Fruitflow и резултатите може да се задържат до 18 часа, което го прави идеален за ежедневна консумация. Сокът, който е безцветен и няма вкус, е извлечен от семената на доматите и може да се добавя към различни храни, без да променя вкусовите им качества.

Домати срещу инсулт и тромбоза
Редовната употреба на домати в храната защитава организма от тромби в кръвоносните съдове и намалява риска от масирана тромбоза.

Специалистите смятат, че доматът намалява риска не само от тромбоза, но и от инсулт и инфаркт на миокарда. Съставките с антитромбозни свойства в домата са флавоноидите. Необходимото за профилактиката количество флавоноиди се съдържа в 6 пресни домата.

image

Домати срещу умора
Ако не ви се работи - хапнете сирене с домати. Традиционната за нашата трапеза комбинация е сред признатите храни на щастието. Доматите тонизират. Те са богати на веществото 5-хидрокситриптамин, чието действие напомня хормона на щастието ­ серотонин.

Колкото повече похапваме от червения зеленчук, толкова по-бързо влизаме в преградките на еуфорията. Затова по света наричат домата "ябълка на щастието" и го причисляват към афродизиаците.

Доматен сок

Доматеният сок предпазва от много форми на рак. Както знаем, в пресните домати се съдържа голямо количество ликопен. Ликопенът е свързан с намаляване на рисковете от рак на:  устата, белите дробове, стомаха, черния дроб, гърдата, шийката на матката, стомаха, дебелото черво. В допълнение, ликопенът предпазва сърцето от свободните радикали.

http://www.zdravnitza.com





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370424
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930