Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2013 18:12 - по традиция
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове:
0



14 - СЕПТЕМВРИ КРЪСТОВДЕН  

image

 

 

Българската православна църква чества на Кръстовден въздвижение на светия Кръст Господен. На Кръстовден традиционно започва учебната година в духовните семинари - Софийската и Пловдивската. Това съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ). Учебната година започва със св. Литургия и водосвет. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод на БПЦ празничната св. Литургия в Софийската семинария ще бъде оглавена от Тивериополският еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След литургията по традиция, с лития всички присъстващи се отправят към фиалата в двора на Семинарията, където се отслужва празничен водосвет за добър успех в предстоящата учебна година. В молитвата за начало на учебната година се казва: „/Господи/ Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл. Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълняване на Твоите свети заповеди и придобиване на добри и полезни навици”.
В семинарския храм се съхранява частица от светия Кръст Господен, която е поставена в изящно изработен със седефена украса дървен кръст.
Частица от св. Кръст на който е разпнат Господ Иисус Христос се съхранява и на Кръстова Гора. Там в навечерието на Кръстовден Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 19:00 часа Празнична вечерня, от 23.00 ч. Утринна и от 00.00часа. Божествена света Литургия в манастира "Св. Троица" - Кръстова гора.
На празника Кръстовден, който е на 14 септември, се честват следните събития в историята на Христовата църква: Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; Намирането на Светия Кръст на Голгота и Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.
Според традицията на празника в този ден Христовият кръст тържествено се изнася от олтара, като се издига в четирите посоки на света с многократно произнасяне на: „Господи помилуй!“.

На 14 септември се чества Въздвижение на честния кръст Господен, КРЪСТОВ­ ДЕН.

Празнуват Кръстю, Кръстан, Кръстомир, Кънчо, Тинко, Кръстена, Кръстина, Къна, Ставри, Ставра.

Ако на Кръстовден вали дъжд, годината ще е много плодовита.

На Кръстовден започва есенната оран. Започва гроздобера. На Кръстовден е хубаво да обрулите орехите. Който чества Кръстовден с богата трапеза, през годината няма да го боли кръста.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370157
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930