2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. getmans1
13. rosiela
14. sparotok
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Когато професионалните готвачи станат достатъчно добри и/или известни, понякога те изпитват нуждата да експериментират. Тук говорим за странни химикали и газове в рецепти, които са толкова сложни, че ястията не приличат на храна, а на някакво модерно изкуство. Стига се до там, че имате нужда от упътване и лекция от сервитьора, за да разберете какво са ви сервирали и как да ядете неща като тези:
6. Ядлив балон
Ако попаднете в Alinea, ресторант в Чикаго, може би е добра идея да избягвате ядливия балон, защото ще изглеждате много глупаво, докато го ядете. Той се прави от смес от зелени ябълки и захар, която внимателно е надута във формата на балон и завързана с конец от сушена ябълка. Хелият обаче си е хелий. Има два начина да го изядете – да го спукате с игла и да го оберете от стените или да го изсмучете, заедно с хелия.
5. Дзен градината
При много от изисканите блюда не е важен толкова вкусът, колкото изживяването. С други думи, хората ги ядат защото са скъпи и интересни. Ресторантът Moto в Чикаго изглежда си признава това със своята дзен градина, което е повече като обичай да си играете с храната, отколкото да я ядете. Представлява плато от кашкавал с подправки, шоколад и замразени плодове.
4. Октоблизалката
Молекулярната гастрономия е термин, използван за различни видове експериментално готвене, известно за обикновените хора като „онези противни неща с пяна и гелове.“ Става въпрос за радикалното променяне на формата и консистенцията на съставките. Като например да направите близалки от октоподи.
Прави се от готвен 12 часа във вакуум октопод, след което с нож и ензимът трансглутаминаза се превръща в красиво цвете. Крайният резултат се топи в подправен гел и се забива на пръчка, за да съхне.
3. Звукът на морето
Във Великобритания има само четири ресторанта с три звезди Мишлен. Два от тези ресторанта са на французи. Единият е на Гордън Рамзи. Другият е Fat Duck. Той често е посочван за най-добрият ресторант в света, където работят луди учени. Макар всички неща в менюто да звучат откачено, единственото нещо, изписано в кавички е „Звукът на морето“. Представлява колекция от растения, пясък и пяна. Пясъкът е направен от трохи, бебета змиорки и половин дузина други неща. Морската пяна е от миди, моркови и разни други неща. Абе има общо 55 отделни съставки в това чудо.
2. Фокусът с картите
Ресторант Eleven Madison Park е претендент за най-добрия в света и предлага магически десерт. След като изядете чийзкейка си, сервитьор идва до масата ви, носейки тесте карти. Кара ви да го цепите и да изберете карта. Всяка от картите има изписан върху нея шоколад с различен вкус, например лимон или малина. Сервитьорът ви моли да обърнете чинията си и под нея откривате шоколад, който отговаря на избора ви.
Номерът е дело на илюзионистите Дан Уайт и Джонатан Бейм. Дори готвачите в ресторанта нямат представа как става, тъй като се преподава само на сервитьорите, които са се заклели да го пазят в тайна.
1. Азотният дракон
elBulli е бил известен испански ресторант, разчиташ силно на молекулярната гастрономия. В менюто им е имало много нелепи неща, но нищо не може да бие азотния дракон от женско биле. Внимателно го поставяте в устата си и парите от азота излизат през устата и носа ви, с което заприличвате на дракон.