Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 12:22 - Откачените ястия, за които хората плащат
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
0



Откачените ястия, за които хората плащат 359.bg
   

Когато професионалните готвачи станат достатъчно добри и/или известни, понякога те изпитват нуждата да експериментират. Тук говорим за странни химикали и газове в рецепти, които са толкова сложни, че ястията не приличат на храна, а на някакво модерно изкуство. Стига се до там, че имате нужда от упътване и лекция от сервитьора, за да разберете какво са ви сервирали и как да ядете неща като тези:

6. Ядлив балон

Ако попаднете в Alinea, ресторант в Чикаго, може би е добра идея да избягвате ядливия балон, защото ще изглеждате много глупаво, докато го ядете. Той се прави от смес от зелени ябълки и захар, която внимателно е надута във формата на балон и завързана с конец от сушена ябълка. Хелият обаче си е хелий. Има два начина да го изядете – да го спукате с игла и да го оберете от стените или да го изсмучете, заедно с хелия.

image

5. Дзен градината

При много от изисканите блюда не е важен толкова вкусът, колкото изживяването. С други думи, хората ги ядат защото са скъпи и интересни. Ресторантът Moto в Чикаго изглежда си признава това със своята дзен градина, което е повече като обичай да си играете с храната, отколкото да я ядете. Представлява плато от кашкавал с подправки, шоколад  и замразени плодове.

image

4. Октоблизалката

Молекулярната гастрономия е термин, използван за различни видове експериментално готвене, известно за обикновените хора като „онези противни неща с пяна и гелове.“ Става въпрос за радикалното променяне на формата и консистенцията на съставките. Като например да направите близалки от октоподи.

Прави се от готвен 12 часа във вакуум октопод, след което с нож и ензимът трансглутаминаза се превръща в красиво цвете. Крайният резултат се топи в подправен гел и се забива на пръчка, за да съхне.

image

3. Звукът на морето

Във Великобритания има само четири ресторанта с три звезди Мишлен. Два от тези ресторанта са на французи. Единият е на Гордън Рамзи. Другият е Fat Duck. Той често е посочван за най-добрият ресторант в света, където работят луди учени. Макар всички неща в менюто да звучат откачено, единственото нещо, изписано в кавички е „Звукът на морето“. Представлява колекция от растения, пясък и пяна. Пясъкът е направен от трохи, бебета змиорки и половин дузина други неща. Морската пяна е от миди, моркови и разни други неща. Абе има общо 55 отделни съставки в това чудо.

image

2. Фокусът с картите

Ресторант Eleven Madison Park е претендент за най-добрия в света и предлага магически десерт. След като изядете чийзкейка си, сервитьор идва до масата ви, носейки тесте карти. Кара ви да го цепите и да изберете карта. Всяка от картите има изписан върху нея шоколад с различен вкус, например лимон или малина. Сервитьорът ви моли да обърнете чинията си и под нея откривате шоколад, който отговаря на избора ви.

Номерът е дело на илюзионистите Дан Уайт и Джонатан Бейм. Дори готвачите в ресторанта нямат представа как става, тъй като се преподава само на сервитьорите, които са се заклели да го пазят в тайна.

image

1. Азотният дракон

elBulli е бил известен испански ресторант, разчиташ силно на молекулярната гастрономия. В менюто им е имало много нелепи неща, но нищо не може да бие азотния дракон от женско биле. Внимателно го поставяте в устата си и парите от азота излизат през устата и носа ви, с което заприличвате на дракон.

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370976
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930