Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Постинг
31.10.2013 14:52 -
Тиквените семки
Hera.bg Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните блюда – на крем супа. И още по-вероятно, докато я приготвяте, изхвърляте невзрачните семки. В тях обаче се крият много ценни вещества. Тиквените семки съдържат Омега -3 и Омега - 6 мастни киселини, фитостероли, витамини А, Е, В-група, желязо, цинк, магнезий, селен и калий. Коктейлът от полезни вещества се допълва от аминокиселината Л-трипофан и рядката съставка делта-7-стерин. Но най-интересното е как те действат на човешкия организъм. Незаменимите Омега-3-мастни киселини са известни със своето противовъзпалително, имуностимулиращо и противостарещо действие. Установено е и,че пречат на развитието на туморите, особено тези на гърдата и дебелото черво. Затова трябва да присъстват в менюто ни ежедневно, за да се предпазим от сърдечно-съдови, възпалителни и злокачествени заболявания. Тиквените семки са едни от малкото храни, които съдържат Омега-3 мастни киселини наред с лененото семе, ореховите ядки, морската храна и руколата. Витамините А и Е, селенът и цинкът са силни антиоксиданти – предпазват организма от стареене, дегеративни заболявания и поддържат хормоналния баланс. Освен това намаляват холестерола в кръвта и така предпазват от артеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място тези витамини и антиоксиданти се отразяват прекрасно на състоянието на кожата и косата. Любопитна съставка е аминокиселината Л-трипофан, която заедно с магнезият, подобрява настроението и съня. Тя ни е особено необходима през този сезон, когато не на шега сме заплашени от есенна депресия. Най-тайнствената съставка от полезния коктеил в тиквените семки е делта-7-стерина. Това вещество е изключително важно за мъжете в зряла възраст, тъй като подтиска действието на ензима, виновен за оплешивяването и заболяванията на простата (5-алфа редуктаза). Става дума за превръщането на тестостерона в дехидротестостерон, които се отлага в простатната жлеза, карайки я да нараства, и в скапла, където унищожава космените фоликули. Същият ензим обаче може да причини проблеми и в женския организъм, в които също се произвежда тестостерон, макар и в по-малки количества. Признаци на свръхактивност на 5-алфа редуктазата са прекомерното омазняване на кожата и косата, употито акне, окосмяване, перманентно изтъняване и оредяване на косата. За тези жени редовната консумация на 50-100 гр. тиквени семки дневно е ефективно решение на козметичните проблеми, без да е необходима намесата на хормонални препарати. Всички тези полезни вещества се намират в най-концентрирана форма в маслото от тиквени семки. То е зеленикаво на цвят, но изключително вкусно. Най-добре е да се използва сурово като добавка към салати. Малко известна е, че тиквеното масло парализира чревните паразити и благодарение на него могат ефективно да се отсранят от тялото. В този случаи обаче малко след приема на маслото (2-3 супени лъжици), трябва да се вземе слабително. В противен случаи паразитите до няколко часа ще възстановят активността си. Редовното похапване на тиквени семки или олио е отлична профилактика и срещу образуване на бъбречни камъни и инфекции на пикочните пътища, например цистит. Дори само това е достатъчно, за да не смятаме вече тиквените семки за отпадък, а да погледнем на тях с друго око – като на лечебна храна. |
Суши - деликатес "от класа"
Прототип на миниатюрен инвертор с мощнос...
Как да се предпазим от болести и да не п...
Прототип на миниатюрен инвертор с мощнос...
Как да се предпазим от болести и да не п...
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 1237