2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. rosiela
13. getmans1
14. sparotok
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. sekirata
10. bateico
Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, обяви пред БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" - единственото държавно предприятие в млечния бранш, което е и лидер в млечната индустрия.
Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.
По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус ("българската пръчица"), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок.
Именно на тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко.
"Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти", твърди Зографов.
Според него с тях се постига необходимият срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.
"Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно", уверява Зографов и допълва, че това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества.
Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи – траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров", която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор, сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.
Родното кисело мляко обаче добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха. Именно оттогава датира и първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.
Ето нещо което може да опитате и вкъщи:
Маска за лице с кисело мляко за всякакъв тип кожа- 1 супена лъжица обикновено кисело мляко със стайна температура (не трябва да бъде нискомаслено или обезмаслено)
- 1 чаена лъжица течен мед (в случай че не разполагате с такъв, разтопете меда на микровълнова фурна за около минута)
Начин на приготвяне:
Смесете двете съставки в средно дълбок съд. Нанесете сместа върху кожата на лицето. Останете с маската в продължение на около 15 минути, след това отстранете сместа с помощта на добре затоплена кърпа. В случай че кожата ви е прекалено суха, добавете към сместа още една чаена лъжичка мед. Ако кожата ви е мазна , добавете към сместа за маската и няколко капки прясно изцеден сок от лайм.
Смесете 3 чаени лъжички кисело мляко, сока от половин лимон и 1 Ѕ чаена лъжичка мед. Добавете ги към 1 разбит белтък.
Нанесете на лицето и шията и си починете за 15 минути. Измийте с хладка вода.