Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2013 20:50 - интересни факти
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
1



image

  Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, обяви пред БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" - единственото държавно предприятие в млечния бранш, което е и лидер в млечната индустрия.

Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.

По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус ("българската пръчица"), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок.

Именно на тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко.

"Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти", твърди Зографов.

Според него с тях се постига необходимият срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.

"Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно", уверява Зографов и допълва, че това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества.

Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи – траките. Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров", която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор, сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.

Родното кисело мляко обаче добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха. Именно оттогава датира и първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.

Киселото мляко хидратира кожата

Благодарение на мазнините и протеините кожата е предпазена от изсушаване, възстановен е липидния й слой, а това означава повече еластичност.  

Подквасеното мляко е много полезно за кожата

Освен това също и почиства нежно кожата на лицето заради съдържащите се в него киселини. Има и избелващ ефект , помага за изравняване на тена и подобряване на структурата на кожата.

image

 

Ето нещо което може да опитате и вкъщи:

Маска за лице с кисело мляко за всякакъв тип кожа

- 1 супена лъжица обикновено кисело мляко със стайна температура (не трябва да бъде нискомаслено или обезмаслено)
- 1 чаена лъжица течен мед (в случай че не разполагате с такъв, разтопете меда  на микровълнова фурна за около минута)

Начин на приготвяне:
Смесете двете съставки в средно дълбок съд. Нанесете сместа върху кожата на лицето. Останете с маската в продължение на около 15 минути, след това отстранете сместа с помощта на добре затоплена кърпа. В случай че кожата ви е прекалено суха, добавете към сместа още една чаена лъжичка мед. Ако кожата ви е мазна , добавете към сместа за маската и няколко капки прясно изцеден сок от лайм. 

Маска за лице с кисело мляко и мед

Смесете 3 чаени лъжички кисело мляко, сока от половин лимон и 1 Ѕ чаена лъжичка мед. Добавете ги към 1 разбит белтък.

Нанесете на лицето и шията и си починете за 15 минути. Измийте с хладка вода. 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1371082
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930