2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. sparotok
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Снимка: bg.wikipedia.org
Ако някой от млечните продукти може да се приеме за основен на трапезата ни, това е бялото саламурено сирене. Българинът е свикнал да хапва от него сутрин в попарата, на обяд с другите гозби и задължително вечер. На второ място в менюто му е кашкавалът.
По правило мандрите трябва да правят сиренето и кашкавала единствено от мляко. Тъкмо затова ги наричаме и млечни продукти. Но така ли е наистина?
Не. През последните години в България стана модерно /и много изгодно на мандраджиите!/ да влагат в млечните продукти големи количества растителни мазнини. Обяснимо е – крайната продукция им излиза почти 3 пъти по-евтина. Горките купувачи дори не подозират какво сирене или кашкавал купуват от магазините. При това на солени цени, както се полага за храна, изработена от чисто краве или овче мляко. В интерес на истината предлаганите в супермаркетите продукти са лъскави и апетитни. А и върху цветните им етикети нагло е написано, че са изработени от качествено мляко. Често не липсват и расови крави, които щастливо хрупат свежа трева на фона на заснежени планински върхове.
Идилия, която обаче е пълна измама. Защото почти всички наши сирена, кашкавали и кисели млека, въпреки етикетите си, нямат нищо общо с млякото. Те са натъпкани с вредни растителни масла и вода, казват експерти. Според тях те трябва да имат етикети, на които подобно на цигарите, да бъде написано „Вредно за вашето здраве!”.
От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че в родните магазини само през миналата година са продадени повече от 30 000 тона млечни продукти-ментета. За производството им са внесени евтини палмови масла от Индонезия, Сингапур, Малайзия и Египет.
Още: според медици именно заради подобна некачествена храна България е на първо място в ЕС по смъртност от сърдечно – съдови заблявания.
Внимание, в много от 75-те български предприятия, които ползват растителни мазнини, работят опитни алхимици. Техните технолози се надпреварват кой да измисли рецепти за сирена с възможно най-малко съдържание на скъпото истинско мляко. Наши производители неотдавна изфабрикуваха едно сирене, което нарекоха „трепач” или „скорозрейка”. Най-честата измама при него е, че те използват почти 50% по-малко сурово мляко, отколкото се полага при подобно производство. Така вместо от 7 литра, те го правят от 3-4 литра. Хватката е да извършат пастьоризацията му при високата температура 82-85 градуса, а не при нормалната 72 градуса. И те са овладели това изкуство до съвършенство. Слагат в сиренето и малко лимонтозу, за да се усвоят всички белтъци. Така се получава нещо средно между сирене и извара. Но по външен вид то си е съвсем истинско.
В споменатото менте водата е 60-63%, докато в класическото българско саламурено сирене тя трябва да е не повече от 54%. Само че „трепача” може да се продава още на третия ден и печалбата от него влиза бързо в джоба на производителя. Докато нормалното краве сирене зрее поне 30-45 дни преди да излезе на пазара.
Нека не забравяме, че инспектори на агенцията по храните хванаха наше предприятие, което за да зрее по-бързо неговия „трепач” му слагат и нистатин – един от най-слабо действащите антибиотици. Само че той силно потиска флората в организма ни.
Масово се предлага в магазините и сирене „смес” с повече от 50% сухо мляко. А пък сирене от .нар. „мръсна суровина” когато престои по-дълго започва да мирише на мастна киселина и добива дразнещ вкус. Често то е горчиво и е опасно за здравето. Да не говорим за айряна. Изпълнителният директор на „Лактима” Велизар Бояджиев съобщи, че след дълги перипетии е осъдил 2 фирми от Пловдив и 1 от Шумен, защото изкупуват от магазините старо и негодно кисело мляко за жълти стотинки. Слагат му консервант и го продават на потребителите като, обърнете внимание, „пресен айрян”. И така:
Що за чудо е палмовото масло?
То се произвежда от плода и семето на палмовото дърво Elaeis guineensis. Много евтино е и се използва за храна, по този показател е на второ място след соевото масло. Влиза в състава на всички маргарини. Но е доказано, че палмовото масло е вредно за здравето. Експерти на РИОКОЗ в Русе обясняват защо:
- Увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявния, заради високото съдържание на наситени мастни киселини.
- Води до рак и защото се доставя нерафинирано и съдържа канцерогенни вещества.
- Ако е внесено от някои африкански страни, съдържа опасния оцветител „Судан”. Той се влага в маслото за имитация на високо съдържание на картеноид, т.е. апетитен цвят на истинско млечно масло. Повече от цинично е, че „Судан” всъщност представлява едно евтино багрило, използвано масово в кожарската и пластмасовата индустрия.
Още през 2004 г. Европейската комисия реши незабавно да се спре вносът на палмово масло в общността. Всяка пратка от храни, която влиза на територията на ЕС, вече се придружава с протокол, гарантиращ, че не съдържа и грам от оцветителя „Судан”.
В нашата лаборатория „Химически замърсители и добавки към храните” при Националния център за опазване на общественото здраве и в някои лаборатории към РИОКОЗ също се правят подобни изследвания. Но ние сме на светлинни години назад от европейските изисквания за чисти млечни продукти. И докато другите страни отдавна изхвърлиха палмовото масло от мандрите си, българският народ се нагълта и продължава да гълта вредни токсини.
По тази причина от в България влезе в сила забрана млечни продукти с растителни мазнини да се продават като сирене или кашкавал. Те трябва да са отделени от истинските и върху етикетите им задължително да пише ИМИТАЦИЯ. Глобата за неспазване на това изискване е от 20 000 до 120 000 лева.
Отпорът от страна на мандраджиите обаче е колосален. Млечният бранш подготви куп жалби срещу наредбата за растителните продукти. Нормално е – задава се краят на лесните пари за сметка на здравето на българите. Имитиращият бизнес – с използване на добавки на растителни мазнини в млечните продукти, върти няколко милиарда лева и има голямо лоби в България, каза Димитър Зоров, председател на Асоцияцията на млекопреработвателите у нас. Той напомни, че производителите, които влагат чисти продукти, страдат от нелоялната конкуренция.
Но връщане назад очевидно няма. Драконовският контрол над млечните произведения зaпочна.hranaizdrave.eu