Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 15:36 - Вълшебният сок от червено цвекло
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 2109 Коментари: 0 Гласове:
1



Вълшебният сок от червено цвекло

Въпреки че не е много популярно, червеното цвекло с право е наричано от някои суперхрана. Неговите ползи са били известни още на хората в древността, а информацията за употребата му датира от преди 4000г във Вавилон.

Първоначално цвеклото е придобило слава заради високото съдържание на захар в корените му. Според исторически източници, когато англичаните забранили производството на захар от захарна тръстика, Наполеон е заповядал да започне добив на захар от цвеклото.

Тъмночервените корени на цвеклото могат да се консумират сурови, настъргани на салата, сварени или печени. Друг разпространен начин за консумация е сокът от червено цвекло. Той е естествено сладък и изключително полезен за здравето. За да се усили ефекта на сока от червено цвекло и да се подобри вкуса му (някои хора не харесват вкуса на земя, който има чистото цвекло), могат да се добавят ябълка, морков, както и някои билки.

Хранителна стойност на сока от червено цвекло

Червеното цвекло е с високо съдържание на фолиева киселина и манган. Листата му пък са отличен източник на витамин А, С и К. Други ценни вещества, които получаваме от червеното цвекло са калций, желязо, калий, мед, сяра, силиций и хлор. Техният благотворен ефект върху организма се изразяват в подобряване състава на кръвта, стимулиране на производството на червени кръвни телца, повишаване нивото на хемоглобина и по-добро снабдяване на клетките с кислород.

Сокът от червено цвекло е един от най-богатите източници на нитрати. Той съдържа D и алфа аминокиселини, които помагат на тялото при синтеза на протеини.

Освен това този зеленчук съдържа и различни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди.

image

Ползи на сока от червено цвекло за здравето

1. Червеното цвекло съдържа пигмент, известен като беталаин. Това е мощен антиоксидант, със силно изразено противовъзпалително и антигъбично действие. Високата концентрация на антиоксиданти и фенолови съставки предпазват от нарушения в клетъчната структура и в ДНК и се борят със свободните радикали.

2. Според редица изследвания съдържащият се в червеното цвекло бетаин е мощно средство в борбата с рака. Бетацианинът в сока от червено цвекло предпазва от образуването на канцерогенни тумори и прочиства организма от вредни токсини. Познати са случаи на ремисия при пациенти с левкемия, рак на кожата, на белите дробове, на гърдата и на простатата. Особено добре се повлияват болни от рак на стомаха.

Бетаинът ефективно повлиява кожни и чернодробни тумори, също така се препоръчва на пушачи, за да изхвърлят от организма ракообразуващите агенти, резултат от тютюнопушенето. Проучване, проведено в Германия, обяви червеното цвекло като най-популярното алтернативно средство за борба с рака, а сокът от червено цвекло неизменно присъства в диетите на раковоболните.

3. Чистата оксалова киселина в червеното цвекло е позната като добър разтворител на калциевите натрупвания в организма (калциноза), които са считани за основна причина за хроничните заболявания. Редовната консумация на сок от червено цвекло се препоръчва при артрит и разширени вени.

4. Сокът от червено цвекло е отлично средство за регулиране на метаболизма. Той чудесно прочиства червата, подобрява функционирането им и засилва перисталтиката. Помага на хора, които страдат от хипохлорхидрия (недостиг на солна киселина в стомашния сок, в резултат на което се нарушава храносмилането).

5. Сокът от червено цвекло е много полезен за бременните жени заради високото съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина (В9) е от особено значение за правилното формиране на тъканите на плода и понижава риска от увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida) .

6. Червеното цвекло е добър източник на каротеноиди като лутеин и цеаксантин. Тези две съставки са особено полезни за здравето на очите и конкретно на ретината. Каротеноидите са разрушават в процеса на термична обработка затова се препоръчва цвеклото да се консумира сурово.

7. Пиенето на сок от червено цвекло подобрява физическото състояние на организма и намалява умората при физическо натоварване. Увеличава енергията и издръжливостта при хора, които тренират с до 16%. Това се дължи на факта, че червеното цвекло спомага за оптимално усвояване на кислорода от клетките.

8. Една чаша дневно сок от червено цвекло може да понижи високото кръвно налягане. Проучвания, в които са участвали повече от 200 души, ясно показват намаляване на стойностите на кръвното налягане, конкретно на систоличното налягане. Също така сокът от червено цвекло понижава нивата на лошия за сметка на добрия холестерол.

9. Чаша сок от червено цвекло подобрява снабдяването на мозъка с кръв и забавя болести, свързани с възрастта като деменция. При по-възрастните хора цвеклото помага за поддържане на активен живот като действа разширяващо на кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, от което се нуждаят мускулите.

10. Сокът от червено цвекло е богат на антиоксиданти и желязо, които са от голямо значение за доброто кръвоснабдяване. Желязото се препоръчва на хора, склонни към анемия, с ниски нива на хемоглобин. Цвеклото подобрява усвояването на желязо от клетките и тяхната способност да пренасят кислород. Нитратите в червеното цвекло в организма се преобразуват до нитрити, които отварят кръвоносните съдове и увеличават притока на кислород до тялото.

11. Бетаинът стимулира функциите на клетките и защитава черния дроб и жлъчката. Фибрите в цвеклото увеличават синтеза на детоксикиращи ензими, които защитават от мастни натрупвания в следствие на прекомерна употреба на алкохол, протеинов дефецит или други причини.

12. Сокът от червено цвекло засилва имунитета и успешно се бори с възпалителни процеси. Той ни дава по-голяма издръжливост и намалява умората – дава усещане за жизненост и енергичност. Магнезият намалява напрежението в мускулите и облекчава като цяло стресови състояния.

13. Сокът е особено полезен за хора, страдащи от вируса на Епщайн-Бар (вирус от групата на херпесните вируси, към който са предразположени хората, страдащи от хронична умора).

14. Цвеклото е с високо съдържание на фибри и нискокалорично, което го прави идеална храна за хора, които искат да отслабнат.

15. Счита се още, че сокът от червено цвекло помага при зъбобол, менструални болки, главоболие и лумбаго.

Ползи на сока от червено цвекло за кожата и косата

Червеното цвекло е чудесно за кожата – според легендите Афродита е хапвала червено цвекло, за да поддържа красотата си. Редовната консумация на сок от червено цвекло доставя на организма необходимите хранителни вещества, за да се радваме на здрава и красива кожа и коса.

16. Сокът от червено цвекло действа прочистващо на кръвта, освобождава от токсини и излишна вода и в резултат кожата засиява. Сокът може да се прилага и външно за подхранване и овлажняване. Редовната консумация осигурява здрав и равномерен тен на кожата и подпомага процесите на регенерация.

17. Тъй като съдържа мощни антиоксиданти, цвеклото защитава кожата от преждевременно остаряване като неутрализира ефекта на свободните радикали. Според резултатите от някои изследвания редовният прием на сок от червено цвекло намалява до 60% фините бръчици и линии по кожата. Сокът съдържа и ликопен, който поддържа кожата еластична и я защитава от вредното влияние на слънчевите лъчи като по този начин ни предпазва от слънчево изгаряне и рак на кожата.

18. Сокът от червено цвекло може да се използва и като маска за лице – в комбинация с хума или сок от морков. Действа избистрящо и избелващо, ако се прави редовно в продължение на един месец.

19. Червеното цвекло съдържа въглехидрати, протеини, калий, фосфор, калций, витамин В и С. Всички тези хранителни вещества и минерали осигуряват добро кръвоснабдяване на скалпа, което пък означава здрава и лъскава коса.

20. Сокът от червено цвекло помага при сърбеж и сухота на скалпа. Неговите ензими разрушават натрупаните мъртви клетки и успокояват кожата на главата. Действа овлажняващо и облекчава сърбежа при пърхот. Комбинацията от сок от червено цвекло и оцет почиства скалпа от пърхота, а понякога помага и при псориазис.

21. Сокът от червено цвекло може да се смесва с къна за получаване на красиви кестеняви оттенъци. Тъй като е напълно естествен оцветител, той няма да повреди косата – напротив, ще я подхрани и заздрави. За леки червеникави оттенъци можете да изплаквате косата с чист сок от цвекло.

22. Каротеноидите в червеното цвекло заздравяват и уплътняват косъма. Те засилват кръвообръщанеието като по този начин необходимите хранителни вещества достигат до фоликулите и косата расте здрава и блестяща. Масажът с микс от сок от червено цвекло и джинджифил е чудесно средство срещу косопад и оплешивяване.

Странични ефекти на сока от червено цвекло

• Действа разхлабващо и диуретично. Прекомерната консумация може да причини стомашно неразположение.

• 1 или 2 чаши чист сок от червено цвекло могат драстично да понижат кръвното налягане и да предизвикат замаяност и слабост.

• Хора, страдащи от хипертензия (състояние на повишено хидростатично налягане в съдове, кухини или в кухи органи) и камъни в отделителната система трябва да се въздържат от консумация на червено цвекло.

• Приемът на концентриран сок от червено цвекло може да причини диария затова винаги разреждайте със сок от ябълка, морков или вода.

Хората с проблеми с бъбреците и жлъчката не трябва да пият сок от червено цвекло, защото това може да доведе до влошаване на здравословното им състояние.

• Сокът от червено цвекло може да предизвика алергични реакции като треска, обриви, сърбеж. Ако забележите някой от тези симптоми, се консултирайте с лекар.

Петната от цвекло можете да почистите със смес от ябълков оцет и сода бикарбонат – разбъркайте до получаване на кашичка, нанесете плътно върху петното и оставете 10 – 15 минути. След това разтъркайте добре и изплакнете.

Примерна рецепта за сок от червено цвекло

image 1 глава червено цвекло

2 моркова

1 ябълка

1 лайм

джинджифил

2-3 стъбла целина

 

Добър апетит!
the-vegan.org




За ползата от цвеклото говорят и резултатите от ново изследване. От тях личи, че бетаинът е изключително важен за правилното функцониране на черния дроб. Бетаинът помага на организма да усвоява ефективно протеините, като по този начин облекчава натоварването на черния дроб. Благодарение на това свойство диетолозите наричат цвеклото „чернодробна прахосмукачка”. Включването му в менюто насърчава освобождаването на черния дроб от шлаки и излишни жлъчни сокове.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1370121
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930